Холивуд под заплаха: стачка на актьорите заплашва да спре почти всички филми и сериали

Профсъюзът, представляващ холивудските актьори, заяви днес, че кризисните преговори със студиата за предотвратяване на голямо спиране на работата в индустрията са приключили без споразумение, което проправя пътя за първата актьорска стачка от повече от четири десетилетия.


Гилдията на филмовите актьори (SAG-AFTRA), която представлява 160 000 изпълнители, включително звезди от "А" листата, заяви, че последните преговори не са успели да решат исканията им относно заплащането и заплахата, която представлява изкуственият интелект.

Преговарящите на профсъюза единодушно препоръчаха стачка на националния комитет, който трябва да гласува днес дали да проведе стачни действия, се казва в изявлението.

"Двойна стачка" на актьори и сценаристи, каквато не е имало в Холивуд от 1960 г. насам, ще доведе до спиране на почти всички филмови и телевизионни продукции в САЩ. Популярни сериали, които ще се завърнат по телевизията тази година, ще бъдат изправени пред големи закъснения. Ако стачките продължат, ще бъдат отложени и бъдещи филмови хитове.

Актьорите настояват за по-добро заплащане и защита срещу бъдещото използване на изкуствен интелект в телевизията и филмите.

"Дълбоко сме разочаровани, че SAG-AFTRA реши да се откаже от преговорите. Това е избор на Съюза, а не наш", се казва в изявление на Алианса на филмовите и телевизионните продуценти в началото на деня.

Холивудските студия повикаха федерални посредници, които да помогнат за разрешаването на безизходицата - ход в последната минута, описан от SAG-AFTRA като "циничен трик".

SAG-AFTRA представлява звезди от "А" листата като Мерил Стрийп, Дженифър Лорънс, Глен Клоуз и всички нейни членове предварително са одобрили стачни действия, ако не бъде сключено споразумение.

Премиери и партита

Една стачка би попречила на звездите да промотират някои от най-големите премиери за годината, точно в разгара на сезона на летните блокбастъри във филмовата индустрия.

В Лондон премиерата в сряда вечерта на филма "Опенхаймер" на Кристофър Нолан беше преместена с един час напред, за да могат актьорите, сред които Робърт Дауни Джуниър, Мат Деймън и Емили Блънт, да присъстват, без да нарушават профсъюзните правила, съобщава „Variety“. Но стачката ще провали широко рекламираната премиера на филма в САЩ, която трябва да се състои в Ню Йорк в понеделник, както и планираното за този уикенд представяне на червения килим в Дисниленд на новия филм "Имението на духовете".

А огромното годишно събитие за попкултура Comic-Con в Сан Диего през следващата седмица може да бъде лишено от своите звезди.

Съобщава се, че дори наградите "Еми", телевизионният вариант на "Оскар"-ите, които трябва да се проведат на 18 септември, се отлагат за ноември или дори за следващата година.

"Надяваме се, че продължаващите преговори с гилдиите ще доведат до справедливо и бързо решение", заяви председателят на Телевизионната академия Франк Шерма, когато в сряда бяха обявени номинациите за "Еми".

"Бързо решение

Докато стачката на сценаристите вече драстично намали броя на филмите и сериалите в производство, стачка на актьорите ще спре почти всичко. Само някои риалити предавания, анимации и токшоута биха могли да продължат.

По-рано в сряда холивудските профсъюзи, представляващи режисьорите, работещите зад кулисите и сценаристите, излязоха с изявление за "непоколебима подкрепа и солидарност" с актьорите. "Въпреки че студията имат обща стойност от трилиони долари, милиарди зрители по света и високи печалби, тази борба не е на актьорите срещу студията", се казва в него. Работниците "от всички занаяти и отдели" са заедно, "за да попречат на мегакорпорациите да ерозират условията, които се борихме десетилетия да постигнем", се казва в съобщението.

Въпросът за изкуствения интелект допълнително мъти водата. Както актьорите, така и сценаристите искат гаранции за регулиране на бъдещото му използване, но студията досега отказват да отстъпят. /БГНЕС