Хората с хипертония са се удвоили за 30 години

Броят на хората, живеещи с високо кръвно налягане, е скочил двойно от 1990 г. насам, сочи проучване на екип учени от Великобритания. Според данните в документа, през 2019 г. половината от всички пациенти с високо кръвно - около 720 милиона души, изобщо не са лекувани по никакъв начин.

Хипертонията е причина за повече от 8,5 милиона смъртни случаи всяка година и е водещият рисков фактор за инсулт, сърдечно-съдови и чернодробни заболявания.

Международният екип от учени изследва как се развива заболяването от 1990-та година насам, както и факторите на риска от незаразни болести (NCD-RisC. За целта са анализирани повече от 1200 национални проучвания, обхващащи почти всяка страна по света. Чрез използване на определени модели учените са използвали модели, за да оценят високите нива на кръвното налягане в популациите, както и броя на хората, приемащи лекарства за това състояние.

Данните са впечатляващи: през 2019 г. 626 милиона жени и 652 милиона мъже са страдали от високо кръвно налягане.

Това представлява приблизително двоен ръст на хората с хипертония спрямо данните от 1990 г., когато са били 331 млн. жени и 317 млн. мъже.

41% от жените и 51% от мъжете с високо кръвно изобщо и не подозират, че имат проблем, което означава, че стотици милиони хора пропускат своето лечение.

В анализа, публикуван в The Lancet medical journal, са оповестени и интересни данни: Канада и Перу са държавите с най-нисък дял на пациенти свисоко кръвно налягане сред възрастните през 2019 г., като около 1 на 4 души живеят с това състояние.

Тайван, Южна Корея, Япония, Швейцария, Испания и Великобритания имат най -ниските нива на хипертония при жените - по-малко от 24 процента, а докато Еритрея, Бангладеш, Етиопия и Соломоновите острови имат най-ниските нива при мъжете - под 25 процента.

В другия край на статистиката повече от половината жени в Парагвай и Тувалу са имали хипертония; над половината от мъжете в Аржентина, Парагвай, Таджикистан също са с високо кръвно, сочи анализът.

По -малко от една на всеки четири жени и един на всеки пет мъже в световен мащаб се лекуват за състоянието си.

Учените препоръчват на правителствата да засилят превенцията чрез профилактични прегледи, защото това е най-добрият начин за предпазване от инфаркти и инсулти. /БГНЕС