Километрични опашки на КПП-то на АМ „Тракия“

Започна пропускането на автомобили към София на КПП-то на АМ „Тракия“. Стотици коли отрано са атакували пункта за преминаване, предаде репортер на БГНЕС.

До 18 ч. вече имаше километрични опашки от автомобили. Колите бяха отклонени край Елин Пелин и изчакваха да дойде часовия диапазон от 18 до 20 ч., когато ще бъде разрешено да преминават с декларации и служебни бележки.

Усилени са полицейските екипи, от няколко места се пропускат водачите. По данни на МВР в четвъртък са излезли близо 50 000 автомобила от София. Стриктно се проверяват декларациите и служебните бележки.

Униформените връщат тези, които не могат да докажат причината за връщането им в столицата, връщат и тези, които нямат служебни бележки от работодател.

Ивелина Бояджиева чака да стане 18 ч., за да се прибере от Хасково в София със своята 5 годишна дъщеричка. „Опитах се да упражня правото си да пътувам свободно в държавата. Не ми го позволиха и ме отбиха да изчакам до 18 ч. Със софийско жителство съм и имам декларация. Пътувам, защото дъщеря ми е на зъболекар“, заяви тя и добави, че в четвъртък е чакала да излезе от София 7 часа. Според нея липсва организация и не може да си обясни защо държавата наказва своите граждани. Тя призова държавата да действа със заповед или наредба, а не с препоръки. „Те не са ни забранили да пътуваме, те ни препоръчаха да си стоим у дома. Всички имаме разсъдъка дали да си останем тук или да бъдем еди къде си. Ако не е редно, нека управляващите, от щаба да кажат, че нямате право да пътувате и нямаше да пътуваме. Защо сега трябва да чакаме?“, коментира майката. Георги Сустов чака да премине през КПП-то от 15:30 ч. „Тръгнах по-рано понеже разбрах, че има изчакване. Заминах по празниците у дома, за да видя сина си, който не бях виждал от 2 месеца. Иначе нямаше да напусна София, но поради тази причина се наложи“, оправда се Сустов и каза, че с това струпване на автомобили там рискът от разпространение на заразата е много по-голям. Йордан Иванов е гневен, че не може да влезе безпроблемно в града, защото живее тук и му се е наложило да отиде до бензиностанция в близост до София. „Безумие е. Не знам за какво става въпрос. Тези, които са били да си посещават празниците, нямам никаква идея, ние сме на работа, да спрем да работим. Трябва да сменя човек, който работи 48 ч. Нямам идея за какво става всичката тази работа“, коментира мъжът. Емил Петков пък не успя да премине през КПП-то и беше върнат от униформените. „Върнаха ме, защото нямам служебна бележка в момента. Приятелката ми имаше нужда от хоспитализация, аз бях в Пловдив. Тя остана да се лекува, а аз трябва да се прибера, тъй като трябва да работя. По лична карта не съм софиянец. Ако не намеря служебната бележка трябва да се връщам, което е много лошо за мен“, обясни Петков и определи случващото се като абсурд. /БГНЕС