Кишида призова САЩ да преодолеят съмненията в себе си

Японският министър-председател Фумио Кишида призова американците да преодолеят "съмненията в себе си", като отправи възхвала на глобалното лидерство на САЩ пред горчиво разделения Конгрес, предаде АФП.


Предупреждавайки за рисковете, свързани с възхода на Китай, Кишида заяви, че Япония, която след Втората световна война е лишена от правото си на армия, е решена да направи повече, за да сподели отговорността със своя съюзник САЩ.

"Докато се срещаме тук днес, усещам сред някои американци недоверие в това каква трябва да бъде вашата роля в света", каза Кишида на съвместно заседание на Камарата на представителите и Сената по време на държавното посещение във Вашингтон.

"Международният ред, за чието изграждане САЩ работиха поколения наред, е изправен пред нови предизвикателства, предизвикателства от страна на хора с ценности и принципи, много различни от нашите", каза Кишида, говорейки свободно на английски език.

Кишида заяви, че разбира "изтощението от това да бъдеш страната, която почти сама е поддържала международния ред", но добави: "Ръководството на Съединените щати е незаменимо."

"Без подкрепата на САЩ колко време преди надеждите на Украйна да рухнат под напора на Москва?", попита той.

"Без присъствието на Съединените щати колко време преди Индо-Тихоокеанският регион да се сблъска с още по-сурови реалности?"

Въпреки че внимаваше да не засегне вътрешната политика на САЩ, обръщението на Кишида идва на фона на безизходицата в Конгреса по отношение на одобряването на милиарди долари допълнителна военна помощ за Украйна поради натиска на твърдо десните републиканци, свързани с кандидата за президент Доналд Тръмп.

Кишида се срещна с президента Джо Байдън, където обещаха да засилят сътрудничеството в областта на отбраната, включително с нови тристранни системи за противовъздушна отбрана с участието на САЩ, Япония и Австралия.

Изпращайки ясен сигнал към Китай, Кишида ще се срещне отново с Байдън по-късно за тристранна среща на високо равнище с президента на Филипините Фердинанд Маркос, който е обект на все по-настъпателни китайски действия в спорните води.

Кишида заяви, че военните действия на Китай "представляват безпрецедентно и най-голямо предизвикателство за сигурността".

Действията на Китай представляват предизвикателство "не само за мира и сигурността на Япония, но и за мира и стабилността на международната общност като цяло", каза той. /БГНЕС