Китай и САЩ създават работна група за общи действия в областта на климата

Китай и Съединените щати се договориха да създадат работна група за сътрудничество в областта на климата, съобщиха двете страни, преди срещата на върха на ООН за климата този месец.


В съвместно изявление, публикувано в китайските държавни медии и разпространено от Държавния департамент на САЩ, двете правителства заявиха, че групата ще се съсредоточи върху "енергийния преход, метана, кръговата икономика и ефективното използване на ресурсите, нисковъглеродните и устойчиви провинции/държави и градове и обезлесяването".

В изявлението се посочва, че те ще "участват в диалог и сътрудничество за ускоряване на конкретни действия в областта на климата".

Изявлението следва разговорите между американския и китайския пратеник по въпросите на климата Джон Кери и Си Дзенхуа, които се проведоха от 4 до 7 ноември в Сънилендс в Калифорния.

Двете страни се споразумяха да "работят заедно и с други страни", за да "се изправят срещу едно от най-големите предизвикателства на нашето време за настоящите и бъдещите поколения на човечеството", се казва в изявлението.

Ще бъдат възобновени "двустранните диалози относно енергийните политики и стратегии", се обещава в изявлението, и ще "се задълбочат политическия обмен относно решения за пестене на енергия и намаляване на въглеродните емисии".

Съединените щати и Китай заявиха, че "незабавно ще започнат сътрудничество в рамките на техническа работна група" за намаляване на емисиите на метан, чийто най-голям източник в света е Китай./БГНЕС