Китай: Лондон и Вашингтон показват двойни стандарти по делото срещу Джими Лай

Китай отправи критика към Великобритания и Съединените щати, след като двете страни поискаха освобождаването на продемократичния медиен магнат Джими Лай, срещу когото започна процес по обвинения в застрашаване на националната сигурност започна в Хонконг.


„Забележките на Съединените щати и Обединеното кралство по случая са в сериозно нарушение на духа на върховенството на закона и представляват явни политически маневри", заяви говорителят на китайското външно министрество Ван Уенбин.


"Двете страни показват двойни стандарти“, се казва още в изявлението.

Джими Лай беше изправен пред съда днес по обвинения в застрашаване на националната сигурност. Активистът е заплашен от доживотен затвор.

76-годишният Лай е обвинен в „тайно споразумение“ с чуждестранни сили съгласно широкообхватен закон за националната сигурност, който Пекин наложи на световния финансов център през 2020 г.

Той е основател на вече затворения таблоид на китайски език Apple Daily, който често критикуваше Пекин и подкрепяше огромното протестно движение в Хонконг през 2019 г.

Процесът, който ще се проведе през следващите 80 работни дни, ще бъде наблюдаван отблизо като критичен за политическите свободи и съдебната независимост в Хонконг.


Дърпав милионер, който е натрупал състоянието си от продажба на дрехи, преди да се насочи към медийното пространство, Лай ще бъде съден без съдебни заседатели, а първият му избор на адвокат беше отхвърлен от властите.

Лай, който не е бил виждан публично от 2021 г., се появи в съда в костюм, изглеждайки много отслабнал. Той се усмихна и махна към пейката, където седеше семейството му.

Той също е британски гражданин и представители на чуждестранни консулства на САЩ, Великобритания, Австралия и Канада присъстваха, за да наблюдават процеса.

Случаят му предизвика широко осъждане от международната общност, но Пекин определи критиките като клевета и намеса.

Британският външен министър Дейвид Камерън каза в изявление преди производството, че е "особено загрижен от политически мотивираното съдебно преследване" на Лай.

„Като виден и откровен издател, Джими Лай беше атакуван в явен опит за спиране на мирното упражняване на правата на свобода на изразяване и сдружаване“, каза Камерън.

„Призовавам властите в Хонконг да прекратят наказателното преследване и да освободят Джими Лай", добави той.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър също призова за освобождаването на Лай.

„Действия, които задушават свободата на пресата... подкопаха демократичните институции на Хонконг“, каза Милър.

Затворен за повече от 1100 дни, Лай вече е осъден по пет други случая, включително за организиране и участие в демонстрации по време на продемократичните протести през 2019 г.

Десетки активисти са били обвинени съгласно закона за националната сигурност, но Лай е първият, който оспорва обвинение за чуждестранно „тайно споразумение“.

Процесът ще се съсредоточи и върху куп други обвинения срещу него, включително "заговор за публикуване на бунтовнически материали".

Адвокатът на Лай Робърт Панг каза днес, че обвинението трябва да бъде отхвърлено, тъй като законодателството на Хонконг налага срок за такова преследване и че правителството е чакало твърде дълго. /БГНЕС