КИЦ „Босилеград” – 25 години, посветени на българите в Сърбия

Културно-информационният център „Босилеград“ чества 25 години от своето създаване, предаде БГНЕС.

Тържеството бе уважено от българи в Западните покрайнини. На него дойдоха официални гости – посланикът на България в Сърбия Н.Пр. Петко Дойков, генералният консул в Ниш Димитър Цанев, представители на Министерството на външните работи и Агенцията за българите в чужбина, Столична община, много общественици, посветени на каузата на Западните покрайнини и запазването на техния български характер, сред които проф. Лозан Митев и Валентин Янев.

КИЦ „Босилеград“ отваря врати в условията на кръвопролитна гражданска война и в процеса на разпадането на Югославия. КИЦ беше открит на 2 октомври 1998 г., само 6 месеца след това започва операцията на НАТО срещу остатъчна Югославия и режима на диктатора Слободан Милошевич за освобождаването на Косово.

След 25 години опасността все още не е преминала и ние нямаме спокоен сън. Да провеждаш българска културна политика в момент, когато силите на доброто и злото си дават сражение съвсем близко до нас е тежка и предизвикателна мисия. И тогава, и сега се фокусираме върху единствено възможните цели – българската култура и писменост, историческата памет като предпоставка за опазване на българската национална принадлежност“, заяви в словото си председателят на КИЦ „Босилеград“ Иван Николов.

Той припомни важни успехи, които КИЦ е постигнал през този четвърт век, както и за ожесточената съпротива на сръбските власти срещу гражданските права на българите от Западните покрайнини.

„КИЦ изигра решителна роля за завръщането на българската култура след десетилетия отсъствие. Изградихме паметника на Васил Левски в Босилеград, възстановихме църквите „Свети Спас“ в Долна Любата и „Свети Иван Рилски“ в Паралово. Благодарение на Столична община в Босилеград гостуваха най-известните имена на българската музика, култура и изкуство. Заедно отбелязахме всички значими дати в българската история и култура, което не беше безопасно“, посочи Иван Николов.

Той благодари на българските институции – НС, МВнР, ВМА и други, които са оказали съдействие на младите местни българи да завършат своето образование или да получат достъп до качествено здравеопазване в Босилеград.

Иван Николов подчерта, че надежда за нашите сънародници в Сърбия има дотолкова, доколкото нашата кауза стане общобългарска и кауза на свободния свят. „Европа има опит при решаването на подобни въпроси и ние трябва да го използваме“, каза председателят на КИЦ.

Специално приветствие отправи посланик Петко Дойков. „Поздравявам ви г-н Иван Николов, за енергията, с която вие и вашият екип работите в КИЦ. За последните 25 години КИЦ се утвърди като институция, която работи за поддържането на културните и духовните връзки между България и българите в Сърбия. КИЦ „Босилеград“ е пазител на българското ду-ховно самосъзнание и култура“, каза той.

Посланик Дойков заяви, че България полага и ще продължи да полага системни усилия за пълноценното спазване на всички основни права на българското национално малцинство в Сърбия. „Прогресът в образованието на майчин език е особено чувствителен за българската страна. Радвам се, че през последните години отбелязваме и успехи, въпреки че все още има какво да се прави в тази посока“, посочи посланик Дойков.

От Изпълнителната агенция за българите в чужбина заявиха, че КИЦ „Босилеград“ е преодолял редица трудности през годините, които не са сломили духа на Иван Николов и неговия екип: „Зад гърба ви са четвърт век, пожелавам ви пред вас още четвърт век да продължавате така всеотдайно да правите това, което правите по един прекрасен начин“.

Председателят на Гражданския комитет Западни покрайнини Проф. Лозан Митев изрази своето дълбоко уважение към Иван Николов: „Поклон пред тази скромна личност, на която се крепи българщината в Западните покрайнини. Благодаря ти, Иване! Той е едно от доказателствата за истинския български дух, така както го направиха нашите предци – Васил Левски, Йордан Захариев, Емануил Попдимитров. Това са хора канари, които служат за образец и пример, независимо, че бяха сатанизирани и гонени. Иване, този народ един ден ще разбере какво си направил за него. Той не само даде, но и се пожертва“.

Програмата завърши с изпълнение на танцьори и певци от Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. /БГНЕС