Климатичните промени и корупцията потопиха Венеция

Голяма част от Венеция беше наводнена в сряда, след като историческият италиански град беше сполетян от най-високият прилив за 50 години, изхвърляйки гондолите на сушата и принуждавайки туристите бързо да се изнасят пред бързо надигащите се води.

Длъжностните лица хвърлиха вина за случващото се върху климатичните промени, докато магазинерите по Канале гранде се възмущаваха от онези, които не успяха да защитят града на ЮНЕСКО от прилива.

Те казаха, че корупцията многократно е забавяла бариерна система за защита, която би могла да предотврати бедствието.

"Градът е на колене", заяви кметът на Венеция Луиджи Бруняро в интервю за националния оператор RAI.

"Има мащабно опустошение", каза той на известния площад "Свети Марко", който понесе тежестта на наводнението. „По всяка вероятност щетите от снощи надхвърлят стотици милиони евро“.

Туристите теглеха тежки куфари, обути в ботуши над коляното или боси през наводнените алеи, докато водачите на водни таксита и гондолиерите изхвърляха замърсена от съдържанието на канализацията вода от техните станали ненужни превозни средства.

78-годишен мъж е убит от токов удар, след като водите нахлули в дома му.

"Молим правителството да ни помогне, разходите ще бъдат високи", написа в Туитър Бруняро. "Това са ефектите от изменението на климата."

Министърът на околната среда Серджо Коста обвини климатичните промени и "тропикализацията" за силните валежи и силните ветрове.

„Това се случва все по-често в Средиземноморието“, каза Коста във Фейсбукk, подчертавайки, че "глобалното затопляне ще унищожи нашата планета, ако не обърнем веднага посоката."

Изключително интензивните "високи води“ достигнаха пик от 1,87 метра. Само веднъж, откакто през 1923 г. започва да се води статистика, водата е стигнала още по-високо, достигайки 1,94 метра през 1966 година.

"Беше невероятно. Водата се вдигна толкова бързо", казва Тициано Коларин на 59 години, докато оценява щетите.

"Прозорците бяха отнесени. Има такива, които са загубили всичко", каза той, докато алармата за наводнение иззвъня, за да предупреди онези в града на каналите че приливът, който се оттегли донякъде за една нощ, идва отново.

Пожарната е заявила, че е извършила над 400 операции, както и за разполагане на допълнителни лодки като водни линейки.

Около 160 пожарникари са спасявали хора, хванати в безизходица по вълноломи, и да поставят под контрол лодки, откъснали се от пристана.

Президентът на региона Венеция Лука Зая заяви, че 80 процента от града е потопен, което е причинило "невъобразими щети".

Германската туристка Габи Брюкнер, 58-годишна, заяви, че нощната драма е била "ужасяваща".

Тя каза, че се страхува, както много хора, че изменението на климата "ще се влоши и в един момент Венеция ще се удави".

От 2003 г. се изпълнява мащабен инфраструктурен проект, наречен MOSE, за да защити града, но той е закъсал поради превишаване на разходите, корупционни скандали и закъснения.

Планът включва 78 шлюзове, които могат да бъдат издигнати, за да защитят лагуната на Венеция по време на приливи и отливи - но неотдавнашен опит за тестване на част от бариерата предизвика тревожни вибрации и инженерите откриха, че части от съоръжението са ръждясали.

"Те не са направили нищо, занемарили са го. Това не работи и са откраднали шест милиарда евро. Всички политици трябва да бъдат вкарани в затвора", заяви местният жител Дино Перцола, 62-годишен.

Площадът „Свети Марко“ в една от най-ниските части на града беше особено засегнат.

„Беше апокалиптично, достатъчно, за да настръхнеш“, каза Марина Вектор, докато тя и съпругът й използваха кофи, за да изгребват вода от магазина си, в който продават венециански фестивални маски.

"Бурята беше толкова лоша, че пречупи мраморната преграда срещу наводнения отпред. Нищо не е оцеляло", каза тя.

Маси и столове, отнесени от аперитиви, се носеха пред луксозни хотели, където хора от всички възрасти, търсещи безопасност от бурята във вторник привечер, бяха принудени да влизат през прозорците, след като мостчетата бяха отнесени от водата.

"Никога не съм виждал подобно нещо в живота си. Имаше ужасяващ вятър, ураган. Беше ужасно", каза Кристина. /АФП