Коледарите в Елин Пелин поддържат живи българските традиции

Коледарите в Елин Пелин поддържат живи българските традиции. Те се събират и обикалят къщите на свои близки и приятели в града в деня на Рождество Христово, за да донесат благата вест, че се е родил Иисус Христос, като има приемственост и в обичая участват и ергени, и женени мъже, както и техните деца, така коледарската дружина постоянно расте, предаде репортер на БГНЕС.

Коледарите са облечени с традиционни шопски носии – носят калпаци и ямурлуци, имат геги, опитват се да минат през целия град, като за тази цел се разделят на няколко дружинки, носейки хубавата вест, а сърцето на хората трепва от радост при вида им. Обиколката на коледарите започва от 10.30 ч. и продължава до късни доби. Тази година, преди да тръгнат по къщите, те получиха благословията на отец Цветан Велинов, който преди години също е бил коледар и е свирил на тъпан, след това кметът като домакин ги посрещна и дарува с колаци, а от своя страна коледарите тропнаха хора на централния площад под въздействащите звуци на запленяващата българска народна музика.

Кметът на Елин Пелин доц. д-р инж. Ивайло Симеонов пожела Честито Рождество и обясни за БГНЕС, че традицията с коледарите е такава, каквато е в цялата страна, но радостното е, че тук всяка година се включват все повече и повече млади юнаци, които да подпомогнат дружината и по този начин наистина традицията ще пребъде във вековете. „Традицията е възродена от няколко човека – Любо Венков, наш добър другар и брат, войвода на едната група, другите са братята Попгеоргиеви – Павел и Благо, като те са и музиканти освен всичко останало, така че преди 20 години те възраждат и започват с няколко човека“, разказа Симеонов и уточни, че самият той става коледар далеч по-късно, като целта е да ги подкрепи не само морално. Днес кметът е в ролята на домакин, който да посрещне коледарите, да ги нагости, да им дарува всичко това, което е събрано през годината, както и да бъдат отправени всеобщи пожелания следващата година да е по-берекетна и да се случват повече хубави неща в Община Елин Пелин.

Коледарите предават традицията на своите деца и по думите на Симеонов това е и смисълът въобще на българщината, а именно да предаваме това, което сме научили от нашите предци. „Рождество е може би един от най-хубавите и слънчеви празници в България и няма семейство, в което да не се помолим, да не се и покаем за грешките, които сме допуснали, да си пожелаем следващата година да бъде по-пълноценна за всички нас и най-важното е да намираме очи за красивото“, заяви той и допълни, че много силно вярва, че във всяка една къща, в която влезе коледар, следващата година стопаните ѝ ги чака всичко най-хубаво.

Любомир Венков, който е част от коледарската група на Елин Пелин от 6 години, съобщи пред БГНЕС, че традицията съществува от над 100 години по спомените на възрастни хора за тяхното детство. „Преди да дойде социализмът е имало коледари, след 1945 година коледарската традиция е прекъсната до едно време, но преди 22 години група младежи решават да я възобновят“, разказа той и добави, че се надява тази година да успеят да обхванат целия град. Характерното, посочи главният коледар, е, че това, което им даруват, след това дават на възрастни и самотни хора, а с паричните средства, които получават, обогатяват гардероба си с носии. Венков изрази надежда още дълго време да има възможността да бъде коледар. /БГНЕС

Тагове: