Комисията по ревизия ще изслуша Петя Аврамова

Парламентарната комисия по ревизията ще изслуша днес регионалния министър в оставка Петя Аврамова, заедно с председателя на пътната агенция и директора на държавната „Автомагистрали”, предаде репортер на БГНЕС.

Министърът в оставка ще бъде изслушана от депутатите относно дейността на „Автомагистрали“ ЕАД, дейността на „Български ВиК холдинг“ ЕАД и изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

В петък, министърът на регионалното развитие в оставка Петя Аврамова си тръгна от заседанието на комисията, която проверява за евентуални нарушения и злоупотреби от настоящето управление, без да отговори на въпросите за дейността на държавното дружество „Автомагистрали” АД с думите: „Не желая да участвам в този предизборен пиар”.

Дейността на дружеството бе определена като един от приоритетите за проверка от комисията, а от партията на БСП многократно са повдигали въпроса за множеството директни възлагания на поръчки, които „Автомагистрали“ прехвърля на други строителни фирми-подизпълнители, с което се заобикаля Закона за обществените поръчки.

Петъчното заседание на временната парламентарна комисия, създадена за ревизия на сегашното управление, бе белязано от множество скандали – поводът бизнесменът-зърнопроизводител Светослав Илчовски, подал сигнал до комисията и дошъл да продължи разказа си, в който изнася твърдения за корупционни практики от страна на правителството, премиера Бойко Борисов и отделни министри. През цялото време заседанието бе съпътствано със остри реплики между депутатите, които задаваха въпроси на свидетеля, а в залата присъства цялата парламентарна група на ГЕРБ. Пред депутатите той разказа за негова среща в Монако със собственика на фирма „Градус“ Иван Ангелов, която определи като близка на властта и на която е бил помолен да поеме ангажимент за сключване на сделка за фиктивен оборот, намесвайки името на премиера. От своя страна Ангелов определи всички твърдения като лъжа и заплаши Илчовски със съд.

В неделя говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че прокуратурата е започнала проверка на твърденията, изнесени от бизнесмените, като уточни, че действията на държавното обвинение са започнали преди дни. /БГНЕС