Котки се включват в борбата срещу Русия

Войните се водят от войници с помощта на куршуми, снаряди и ракети, но също така и с идеи и пропаганда - което обяснява защо котките се превърнаха в най-новите бойци в борбата на Украйна.


Социалните медии на Украйна са пълни с котки, които помагат на войниците като животни за емоционална подкрепа, привличат дарения за армията с пухкавата си сладост, а също така се борят с нашественици - в случая с мишки.

Русия отвръща на удара, като хуманизира своите нахлуващи войници - често използвани като "пушечно месо" срещу украинските позиции и обвинявани в жестокости срещу цивилни - като ги показва със собствените им котки.

Котките обикновено пристигат на позициите на украинската армия от близките села или градове, разрушени от войната. Изоставени от стопаните си, домашните любимци търсят човешка защита от постоянните бомбандировки, удари на дронове и минни полета.

"Когато това уплашено малко същество дойде при теб, търсейки защита, как би могъл да откажеш? Ние сме силни, затова защитаваме по-слабите същества, които са попаднали в същите ужасни обстоятелства като нас, само защото руснаците са се появили на наша земя", обяснява Олександър Ябчанка, боен медик от украинската армия.

Котки и други животни носят утеха на украинските войници. "Някои ги осиновяват и ги взимат вкъщи, други предпочитат да ги държат в окопите и дори ги предават на други части по време на ротация", каза Олександър Щупун, говорител на украинската армия.

Осиновените котки водят и свои собствени битки с мишките, които се нанасят в окопите и гризат кабелите за сателитна комуникация Starlink и автомобилните кабели, унищожават хранителни запаси и военно оборудване и дори хапят пръстите на спящите войници.

"Ако котките живеят в нашите окопи, мишките почти винаги ще стоят настрана", заяви Ябчанка.

Руската пропаганда се нахвърли върху историята за "мобилизираните котки" на Украйна като знак за нейното отчаяние.

Междувременно регионалните медии публикуваха десетки подобни истории за котки от руската страна на фронтовата линия, вероятно с цел да хуманизират военните след продължаващите независими доклади за руски военни престъпления в Буча и на други места в Украйна.

В руските истории обаче обикновено става дума за котки, приютени от руски войници, след като се твърди, че са били изоставени от украинските си собственици.

"Трудно е да си представим живота без него", пише местното издание VN.ru, базирано в сибирския град Новосибирск, за черна котка с прякор Коптер. "Заедно с войниците той обсъжда тактически планове, опитва ястия и стои на стража".

След анексирането на Крим през 2014 г. и построяването на мостта през Керченския проток, разделящ полуострова от руската суша, една рижаво-бяла котка, наречена Мостик - на руски "Малък мост" - спечели национална слава като талисман на моста. /БГНЕС

---------------------------

Вероника Мелкозерова и Ева Хартог, анализ за „Политико“