Ковачевски: Антиевропейска коалиция в РСМ спира европейския процес, Преговорната рамка няма да се промени

Антиевропейска и проруска коалиция блокира европейския процес в РСМ. Нека не заблуждаваме гражданите за евентуални промени в преговорната рамка или в процеса на разширяване на ЕС, защото това няма да е от полза за никого.


Това обяви днес в Брюксел министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Ковачевски заяви, че единственият усложняващ фактор, поради който не е проведена втората Междуправителствена конференция на Скопие с ЕС, е "антиевропейската, антинатовската и проруската коалиция в Македония".

"Веднага щом се приложат промените в конституцията в Македония, ще се проведе втората междуправителствена конференция. Разбира се, тази възможност, която имаме и която имаме до изборите в Македония и в ЕС, не бива да се пропуска", каза Ковачевски.

Според премиера неговото работно посещение в Брюксел е можело да изглежда съвсем различно, но се е потвърдило, че единствената спирачка на държавата е е анти-ЕС, анти-НАТО и про - руската коалиция на ВМРО-ДПМНЕ и Левицата.

"Днес нашите граждани могат да се уверят, че с тези политици ще бъдат лишени от възможността бързо да се присъединят към прогресивното европейско семейство. Пресни са ни спомените за 11-те години управление с фалшив патриотизъм и популизъм, довели до тотално пленена държава. Нека тежи на съвестта и честта на тези партии", каза още Ковачевски.

Македонският премиер посочи, че срещата на върха ЕС-Западни Балканина 13 декември е била отлична възможност на най-високо ниво лидерите да обсъдият общото европейско бъдеще на страните от Западните Балкани, както и фактът, че ЕС остава най-големият и най-надежден партньор на Македония и региона. /БГНЕС