Ковачевски: Македония изпълни обещанията за Коридор 8, България не си свърши работата

Предайте на България, че Скопие изпълни обещанията си за пътя до ГКПП Деве Баир, а София не си свърши работата.


Това заяви премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски пред посланика на ЕС Дейвид Гиър, след като двамата откриха ремонтирания път Крива Паланка – ГКПП Деве Баир, съобщи правителствена пресслужба.

Македонският министър-председател припомни, че е обсъждал именно този проект с бившия български премиер Кирил Петков, както и транспортните министри на двете държави.


„Споразумяхме сме, че ще ремонтираме пътя и ще изградим трета лента, която тогава не съществуваше. Обсъдихме възстановяването на на пътя към Страцин и работата по скоростния път от Ранковце до Крива Паланка, по който се работи с ускорени темпове. Ние изпълнихме даденото обещание", каза Ковачевски.

"Искам да помоля посланик Гиър и медиите да кажат на министър-председателя на България и на бившия премиер Кирил Петков, който все още е председател на партия „Продължаваме промяната", че не са си свършили работа. Те нито завършиха участъка при Кюстендил, нито участъка от българска страна до ГКПП Клепало”, добави македонския премиер.


Той посочи, че инвестицията по транспортния коридор 8 за възстановянане и разширение на отсечката от Крива паланка до ГКПП Деве баир (до българската граница) е 12,2 милиона евро за 13 км. Финансирането е осигурено от Европейския съюз и ЕБВР чрез безвъзмездна помощ.


Димитър Ковачевски подчерта оргомното значение не само на Коридор 8, но и на Коридор 10, които ще "превърнат РСМ в ключов транзитен център".

„Тези инвестиции са залог за нашето европейско бъдеще. Вече пуснахме в експлоатация магистралата Куманово-Страцин, която беше рехабилитирана за първи път след повече от 30 години. Там са инвестирани около 12 милиона евро. Строителните дейности по скоростния път Ранковце - Крива Паланка са в ход и сега с рехабилитацията на пътя от Крива Паланка до ГКПП Деве баир завършваме източната част на Коридор 8”, заяви премиерът и добави:

"След десетилетия на упадък съживяваме региона, като изпълняваме плановете на много правителства преди нас, защото нуждите на гражданите са наш приоритет. Изграждаме модерна инфраструктура, каквато не сме имали досега. Гражданите разбират това и го оценяват."

Ковачевски посочи, че чрез двата мащабни коридора връзките със съседите ще бъдат укрепени, а едновременно с това ще бъдат създадени 8 хил. работни места.

"Северна Македония променя лицето си и става още по-достъпна за инвеститори, които все повече разпознават нашите възможности и потенциал. Ако миналата година беше година на нови възможности, тази година очаквам да бъде година на европейски възможности, които се увеличават с Плана за растеж на Западните Балкани, който се очаква да осигури ускорен напредък на страните от региона и по-бързо включване в общ европейски пазар. Работим всеотдайно за европейското ни бъдеще", каза македонският премиер в заключение. /БГНЕС