Ковачевски: Предложението за промени в Конституцията се намира в правителството

Предложението за промяна в Конституцията е получено в правителството. То ще бъде разгледано на едно от следващите заседания на кабинета.


Това съобщи македонският премиер Димитър Ковачевски по време на участието си в срещата на върха на НАТО във Вилнюс, предаде БГНЕС. Според него "не по-късно от края на този месец предложението за промяна в Конституцията на РСМ ще бъде изпратено в Народното събрание". По повод твърденията на лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски, че промените са под "български диктат" Ковачевски каза следното: Промените в Конституцията не са под никакъв диктат. Те са част от задълженията посочени в Преговорната рамка, която бе приета от македонския парламент през месец юли миналата година без нито един глас "против".

"Промените в Конституцията са глас за ЕС и за продължаване на пътя към ЕС. За първи път се намираме в ситуацията, когато ветото не идва отвън, а идва отвътре, от нас самите", каза още премиерът.

По отношение на казаното от Мицкоски, че спира всякакви преговори с управляващите, Ковачевски заяви, че "всеки има право да се самоизолира, включително и част от политическата си партия, но няма право да изолира държавата".

БГНЕС припомня, че Мицкоски прекрати всякаква комуникация с правителството и заяви, че единственото нещо, за което е готов да преговоря, са разговорите за свикването на предсрочни парламентарни избори. /БГНЕС