Край на безидейната предизборна кампания, отново без лидерски дебати

Днес, 9 юли, официално приключва предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот, насрочен за 11 юли. В събота е ден за размисъл, предаде репортер на БГНЕС.

Партиите и коалициите, регистрирани за изборите, имаха един месец да убедят гласоподавателите във важността на своите послания и да спечелят тяхната подкрепа. И през тази предизборна кампания, както и при предишната през март, не се състоя нито един дебат между лидерите на водещите политически формации.

На изборите ще се явят общо 23 партии и коалиции. За първи път в историята изборите у нас ще се проведат изцяло на машини, съгласно последните промени в Изборния кодекс, реализирани в краткия живот на предходното 45-то Народно събрание. Изключение от правилото ще правят само секциите с под 300 избиратели, гласуването с подвижна урна, както и секциите, разкрити в болници, специализирани институции и плавателни съдове. Там остава традиционната хартиена бюлетина. И понеже това решение беше взето от 45-ото Народно събрание само за няколко дни, по-голямата част от предизборната кампания премина в разисквания и решаване на проблемите по доставяне на машини за гласуване, колко, откъде и как, тъй като те трябваше да се доставят и за гласуването в чужбина. През последния месец ЦИК се занимаваше почти изцяло с това да прави демонстрации на машинното гласуване и да решава с кого да сключи договор за доставка на машини.

И по времето на тази предизборна кампания политическите партии се редуваха да дават пресконференции една подир друга, захванали се за различни теми и проблеми, като всяка една отговаряше подобаващо на нападките, отправени от другите. Голяма част от политиците отново предпочетоха да правят посланията си през социалните мрежи.

Според социолозите в новия парламент се очаква да влязат 6 или 7 партии. /БГНЕС