Крал Чарлз III награди Blackpink

Четирите членки на женската K-pop група Blackpink бяха удостоени с едно от най-високите отличия на Великобритания от крал Чарлз III, като признание за приносът им в борбата срещу глобалното затопляне, предаде АФП.


Четирите певици - Джени Ким, Джису Ким, Лалиса "Лиза" Манобан и Розан "Роуз" Парк - бяха удостоени от владетеля с титлата "Член на Ордена на Британската империя" (MBE) на церемония в Бъкингамския дворец.

Те бяха наградени в присъствието на южнокорейския президент Юн Сук Йол и съпругата му Ким Кьон Хи, които в момента са на държавно посещение в Лондон.

В съобщение за пресата дворецът обясни, че това е признание за ангажимента на четирите изпълнителки към COP26, който ще се проведе в Глазгоу, Шотландия, през 2021 г.

"Групата насърчи милиони млади хора да проявят интерес към глобалната конференция на ООН по въпросите на изменението на климата", заяви дворецът.

През 2021 г. членовете на Blackpink, които имат десетки милиони последователи в социалните медии, бяха публикували видеоклипове, за да насърчат младите хора да научат повече за изменението на климата.

Blackpink, създадена през 2016 г., също така беше назначена за посланик на Целите за устойчиво развитие на ООН от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

Крал Чарлз III е ангажиран с околната среда от много години и произнесе встъпителна реч на COP26 в Глазгоу.

Следващата седмица той ще пътува до Обединените арабски емирства за COP28. /БГНЕС