Кремъл приветства победата на Вучич в "братска" Сърбия

Кремъл приветства победата на парламентарните избори на партията на сръбския президент Александър Вучич в Сърбия.


„Ние приветстваме постижението на г-н Вучич“, каза прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери. Той подчерта, че Москва се надява резултатът от гласуването да доведе до „по-нататъшно укрепване на приятелството“ между двете държави.

Листата "Александър Вучич - Сърбия не трябва да спира" печели 47,24 на сто от гласовете и ще си осигури абсолютно мнозинство, което означава поне 128 мандата в 250-местния парламент.

Песков нарече Сърбия "братска" страна.

Сърбия е почти изцяло зависима от руския газ. Нейната опозиция се оплака от нечестна игра по време на парламентарните избори.

Значителна част от населението на Сърбия подкрепя широкомащабната военна кампания на Москва в Украйна, споделяйки неприязънта на Русия към водения от САЩ военен съюз НАТО, който подкрепя Киев, пише АФП.

През ноември шефът на сръбското разузнаване Александър Вулин и дясна ръка на сръбския президент, който посети Русия по време на нейната офанзива, подаде оставка, твърдейки, че върху Белград е оказан международен натиск.

На 11 юли тази година Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ (OFAC) санкционира Вулин.

„Решението подчертава решимостта на Съединените щати да потърсят отговорност замесените в корупционни сделки, които поддържат техните собствени политически програми и лични интереси за сметка на мира и стабилността на Западните Балкани. Тези корупционни сделки улесняват руските злонамерени дейности в Сърбия и региона“, се казва в изявлението на официалния уебсайт на Министерството от месец юли.

Най-верният съюзник на Вучич тогава заяви, че САЩ и ЕС искат главата му като предварително условие да не налагат санкции на Сърбия. "Аз не съм причината за изнудване и натиск върху Сърбия и Сръбския свят и няма да позволя да бъда повод за това", добави той. /БГНЕС