Кристалина Георгиева: Светът е по-добре подготвен за криза

Световната икономика се намира на труден кръстопът, връхлетяна от множество сътресения, включително рязко покачваща се инфлация, нарастващи лихвени проценти и нарастваща заплаха от широка дългова криза, но управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви пред АФП, че институциите са по-добре подготвени да преодолеят тази буря.

"Това, което имаме днес, е (много) по-силен банков сектор, отколкото тогава, и това се оказа източник на устойчивост за световната икономика. Имаме и нещо много важно: по-силни централни банки, наистина независими, с опита, който натрупаха след световната финансова криза. И това се вижда от начина, по който централните банки реагират на признаците на инфлация", заяви Георгиева на въпрос дали последиците през 2023 г. може да бъдат по-тежки от глобалната финансова криза през 2008 г.

Преди годишните срещи на МВФ и Световната банка във Вашингтон следващата седмица управляващият директор е на мнение, че финансовата институция разполага с капацитет за отпускане на заеми в размер на 1 трилион долара.

"През последната година от пандемията с Ковид насам сме отпуснали заеми в размер на около 270 млрд. долара. Разполагаме с капацитет Така че разполагаме с възможности да продължим да подкрепяме членовете. Не е изненадващо, че наблюдаваме увеличение на исканията по програми на фонда. Само откакто Русия нахлу в Украйна, сме предоставили финансова подкрепа на 16 държави в размер на около 90 млрд. долара, а в момента разглеждаме около 21 искания... Моето послание към държавите е: действайте навреме. Обърнете се към нас за предпазни инструменти, за да можете да изградите позицията си в този много труден момент, за да поддържате икономиката си срещу предстоящите рискове."

Що се отнася до Китай като основен кредитор, МВФ има "много съществен ангажимент в контекста на страните, които искат да бъдат третирани по Общата рамка".

"Постигнахме добър напредък, като Китай се включи като съпредседател на комитета на кредиторите за Замбия и постигна споразумение за Замбия, а сега очакваме същото и за Чад. Това, което трябва да признаем, е, че китайските институции все още работят по въпросите на дълга. В Китай има много кредитори. Едва наскоро Министерството на финансите и централната банка, Народната банка на Китай, получиха мандат за координация, а за постигането на тази координация е необходимо известно време."

"Но времето не е наш приятел. И ние ясно заявихме, че не искаме отделни неизпълнения да се превърнат в предпоставка за дългова криза. И това не е в интерес на Китай", допълни Георгиева. /БГНЕС