Кръстиха уникална вкаменелост на жабока Кермит

Палеонтолози от Националния природонаучен музей "Смитсониън" са открили неизвестен досега праисторически вид - 270-милионно земноводно с широки очи и карикатурна усмивка, а името му е намигване към емблематична жабешка знаменитост.


Запознайте се с жабока Кермит - Kermitops gratus, най-новата идентифицирана древна амфибия след изследване на малък вкаменен череп, който някога е стоял непроучен в колекцията от вкаменелости на Смитсоновия музей в продължение на 40 години, според статия, публикувана в четвъртък в Zoological Journal of the Linnean Society.

Смята се, че предшестващият динозаврите кермитопс е обитавал долната част на формацията Клиър Форк в Тексас по време на раннопермската епоха преди 298,9-272,3 млн. години. Черепът на древното земноводно, дълъг малко повече от един инч (около 2,5 см), има големи овални очни ями и - поради леко смачканото си състояние - изкривена усмивка, която според изследователите им напомня за героя на Мъпет Шоу Кермит.

Изследователите смятат, че малкият отвор на върха на муцуната на животинчето, интернариалният фонтанел, е съдържал слузеста жлеза, която е помагала за улавянето на насекоми. Палпебралните костици са били малки костни шини, вградени в клепача, за да предпазват окото.

Откриването на новите видове земноводни може да даде някои отговори на въпроса как са еволюирали жабите и саламандрите, за да придобият днешните си специални характеристики, пишат авторите в статията.

"Едно от нещата, които Кермитопс наистина показва, е, че произходът на съвременните земноводни е малко по-сложен, отколкото се предполага от някои изследвания", казва съавторът на изследването Арджан Ман, постдокторант палеонтолог в Националния природонаучен музей "Смитсониън".

"И това наистина означава, че хората трябва да продължат да изучават тези неща, защото само разглеждането на музейни колекции, като тази вкаменелост, има потенциала да промени представите ни за еволюционните хипотези на живите линии." Вкаменелостта е открита за първи път през 1984 г. от покойния Никълъс Хотън IIII, музеен палеонтолог, който е изкопал вкаменелости от Червените легла в Тексас - район, известен с богатството си на останки от пермската епоха.

Изследователите откриват голяма находка на мястото, включваща останки от древни влечуги, земноводни и синапсиди - предшественици на бозайниците. Получената колекция включвала толкова много находки, че палеонтолозите не могли да изследват редица от екземплярите, включително новоназования Кермитопс. Това се променило през 2021 г., когато черепът привлякъл вниманието на Ман, по това време докторант, който преглеждал колекцията от Тексас, за да види дали не са пропуснати забележителни екземпляри./БГНЕС