Кръстю Кръстев: За хората на изкуството, науката и културата всеки ден е Денят на будителите

За хората на изкуството, на науката, на културата всеки ден е Денят на будителите, защото сте посветили живота си на просветлението на хората.

Това заяви министърът на културата Кръстю Кръстев, предаде репортер на БГНЕС.

"С достойно, с вяра, с вдъхновение и упоритост показвате на дело какво означава за бъдеш истински човек, истински човек на изкуството", подчерта Кръстев.

В галерия "Средец" на Министерството на културата министър Кръстев отличи с почетни награди "Златен век" и грамоти над 50 културни творци и дейци за постигнати високи творчески резултати или принос в развитието и популяризирането на българската култура и по повод 1 ноември – Деня на народните будители.

Сред отличените са диригентът проф. Елена Кутева, художникът-живописец Николай Майсторов, писателят и поет Георги Константинов, оперният певец Михаил Светлев, операторът Димо Минов, филмовият сценарист и режисьор Здравко Драгнев, актьорът Иван Несторов, журналистът, актьор и общественик Игор Марковски, генералният секретар на Европейската федерация на хоровете към ЕС Жан-Пиер ван Авермат, художникът по костюмите и сценограф Айсидора Зайднер, професорът по ударни инструменти Пенчо Пенчев и др.

Някои от отличените културни дейци не присъстваха на официалната церемония по награждаване и по-късно ще получат наградите си, сред тях е и кинорежисьорът Стефан Командарев, който е в САЩ.

Преди връчването на наградите, пред публиката беше представена 10-годишната цигуларка Богомила Кръстева, носителка на множество международни награди, която зарадва присъстващите с красиво музикално изпълнение. /БГНЕС