Кулеба: Най-големият износ на Русия за Африка са пропагандата и "Вагнер"

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба каза, че Русия принуждава африканските правителства да задълбочат връзките си с Москва, твърдейки, че най-мощният износ на Кремъл в региона са бойци от наемническата група Вагнер и "пропаганда", в интервю за AFP.


„Русия се опитва много усилено да задържи страните в своята орбита чрез принуда, подкупи и страх“, каза Улеба тази седмица, добавяйки, че „Русия има два инструмента за своето влияние в Африка, като най-мощните са пропагандата и "Вагнер“.

Той също така каза, че опасенията на руския президент Владимир Путин за продоволствената сигурност на Африка са неоснователни, след като Москва се оттегли от черноморската сделка за зърно.

"Хората в Африка видяха, че всички истории на Путин за това как се грижи за африканските страни са лъжи", каза външният министър.

Кулеба продължи да описва украинските фермери и хората в Африка като основните жертви на Москва с решението да прекрати безопасното преминаване на зърнени пратки до и от пристанищата на Украйна.

Киев от своя страна възнамерява да инвестира значителен политически капитал в Африка, за да задълбочи връзките и да противодейства на влиянието на Кремъл на континента.

"Започваме от нулата в Африка. Този континент се нуждае от системна и дългосрочна работа. Това не е нещо, което се случва за една нощ", каза той.

Кулеба също така подчерта важността на дипломатическата „контраофанзива“ срещу руските усилия за укрепване на връзките с африканските лидери.

Украинският външен министър добави още, че при нужда Киев е готов да гарантира, че няма да използва определени доставени оръжия на руска територия, както вече го направи.

„Ако нашите партньори поискат от нас да дадем гаранция, че такова и такова оръжие ще се използва само на територията на Украйна, ние даваме тази гаранция и я спазваме. Да, имаше няколко случая, когато даваме такива обещания и ги изпълняваме ”, обясни Кулеба.

Той също така недвусмислено каза, че западните доставки на оръжия и боеприпаси са жизненоважни за Украйна, докато нейните военни не разбият руските сили от всички окупирани територии.

"Истината е, че докато не победим, имаме нужда от повече, трябва да продължим напред, защото войната е реалност и в тази реалност трябва да победим. Няма друг начин", каза той.

Кулеба също така увери, че Украйна не изпитва натиск да ускори контранастъплението си, въпреки нарастващото безпокойство относно темповете на успехите, постигнати от силите на Киев.

„Не усещаме това“, каза външният министър.

Той обаче призна "увеличаване на гласовете на коментатори и експерти в публичното пространство", обсъждащи темпа на фронтовите печалби на Украйна в източната и южната част на страната. /БГНЕС