Курти: Белград, а не Прищина спъва изпълнението на договореностите

Косовският премиер Албин Курти заяви днес, че наказателните мерки на Европейския съюз срещу Косово трябва да бъдат оттеглени възможно най-скоро, тъй като възпрепятстването на изпълнението на споразумението, подписано в Брюксел на 27 февруари не идва от Прищина.


„След поразумението в Брюксел, в Охридското споразумение от 18 март, ние приложихме Анекс за прилагането му от 12 точки, но той беше пресечен от официален Белград и сръбския президент, въпреки че му казахме да го прилага напълно без условия и възможно най-скоро“, каза Курти в интервю за TV Koh от Тетово.

„За това смятаме, че не е нито логично, нито рационално да се прилагат мерки срещу Косово. Трябва да приемем, че деескалацията в северната част на Косово вече се е състояла в значителна степен. Два пъти намалихме присъствието на нашата полиция в сгради в три северни общини с 25 процента и изразихме готовността си да проведем предсрочни избори“, каза Курти, съобщава Косово онлайн.

Според него подходът към Косово трябва да се подобри, а към Сърбия трябва да се затегне. В тази връзка той заявява, че писмото, подписано от повече от 50 парламентаристи от няколко страни, адресирано до САЩ, Великобритания и ЕС, е "стъпка в правилната посока". Той заяви, че Сърбия е агресивна и не се дистанцира нито от бившия президент на СР Югославия Слободан Милошевич, нито от руския президент Владимир Путин./БГНЕС