Курти: ЕС трябва да премахне санкциите срещу Косово

Косовският премиер Курти поиска да бъдат премахнати санкциите, наложени от ЕС на Косово. Това се случи по време на срещата на Курти с главата на европейската дипломация Жозеп Борел и пратеника на ЕС за диалога между Косово и Сърбия Мирослав Лайчак.


Косовският премиер неколкократно поиска подписването на споразуменията, договорени в Охрид миналата година, което Сърбия отхвърли. Канцеларията на министър-председателя съобщи, че Курти е казал на представителите на ЕС, че подписването на споразуменията се налага поради непрекъснатите нарушения от страна на Сърбия.

През лятото на миналата година ЕС наложи политически и икономически санкции на Косово, след като правителството отказа незабавно да отстрани албанските кметове на северните общини от техните кабинети.

Санкциите на ЕС срещу Косово включват временно спиране на работата на съвместните комисии между ЕС и Косово, създадени въз основа на Споразумението за стабилизиране и асоцииране, неизпращане на покани до косовски официални лица за срещи на високо равнище, спиране на двустранните посещения, с изключение на тези, насочени към преодоляване на кризата в северната част на Косово в рамките на диалога, подпомаган от ЕС.

БГНЕС припомня, че изборите в четирите северни общи на Косово през 2023г. бяха бойкотирани от косовските сърби, които след това отказаха да допуснат новоизбраните албански кметове да заемат местата си. Стигна се до сблъсъци между сърбите и войници на мироопазващата мисия КФОР. Десетки бяха ранени по време на размириците./БГНЕС