Курти: Косово трябва да се пребори с екстремистите, които вярват в "сръбския свят"

Косово и Сърбия имат споразумение за нормализиране на отношенията, което трябва да изпълнят, заяви премиерът на Косово Алабин Курти по време на срещата "Европейска Хърватия: ретроспекция и перспектива" в Дубровник, съобщи „N1“.


Курти участва в конференция, организирана от хърватския депутат Тонино Пицула.

Косовският министър-председател подчерта, че страната му "трябва да се справи с екстремисти, ултранационалисти, десни, които вярват в "сръбския свят" и го възприемат като руски свят... това са хора, които се възхищават на Милошевич или Путин".

Косово "се нуждае от върховенство на закона и дата за нови избори", заяви Курти и добави, че междувременно Прищина може да намали присъствието на специалните полицейски части, ако "агресивните екстремисти" прекратят безредиците си.

"Мисля, че това е пътят напред, заедно с интензивен диалог за изпълнение на споразумението, а ние имаме споразумение, което трябва да изпълним", уточни Курти.

Косовският премиер е категоричен, че "Европейският съюз е най-важният проект за мир и просперитет след Втората световна война" и че се е присъединил към диалога със Сърбия, защото "той е организиран от Европейския съюз, който улеснява този разговор“.

БГНЕС припомня, че неотдавна американският пратеник за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви, че „ако Косово иска да се доближи до ЕС и НАТО, ще трябва да даде повече автономия на общините с преобладаващо сръбско население. /БГНЕС