Лайчак: ЕС и Западните Балкани трябва да се отнасят сериозно към разширяването

"В държавите от Югоизточна Европа подкрепата за присъединяване към ЕС намалява, защото жителите смятат, че той не иска да ги приеме, но има програми за партньорство, чрез които тези страни могат да участват в общи теми като "зеления план" и цифровизацията", заяви специалният представител на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак в интервю за хърватската информационна агенция „Хина“.


Сърбия, която не признава едностранно обявената през 2008 г. независимост на Косово, е отворила 22 преговорни глави, а е затворила само две. Северна Македония първо беше блокирана от Гърция заради името си. Когато добави "Северна" към името си, беше блокирана от Франция преди местните избори, а след това и от България заради спор, свързан с общата история и езика. През 2022 г. ЕС започна съвместни преговори със Северна Македония и Албания.

"Не искам да кажа, че някой е бил виновен, но имаше фактори както от страна на ЕС, така и от страна на Балканите, които ни доведоха до ситуация, в която говорим за бъдещето на ЕС, но без напредък", каза Лайчак.

Сега, след агресията на Русия срещу Украйна, ЕС и Западните Балкани трябва да подходят сериозно към разширяването. "Това не може да бъде постигнато, ако едната страна го приема сериозно, а другата не", каза Лайчак.

Що се отнася до ситуацията в Босна и Херцеговина, дипломатът определи политическата ситуация като "много сложна", като добави, че основното е откъде идва легитимността, която трябва да бъде разликата в отговорността и компетентността между държавното ниво и това на ентитетите.

"Виждаме различни тълкувания в Сараево и Баня Лука и многобройни разногласия, основани на различията в тези тълкувания. Необходимо е да обърнем внимание на функционалността на тази държава. Виждаме и положителни елементи, Министерският съвет беше сформиран много бързо, много по-бързо, отколкото по време на предишните избори. Важно е, че решенията се вземат от трите съставни държави. Босна и Херцеговина трябва да намери роля и за онези нации, които не са съставни, за да се гарантира, че никой не е дискриминиран въз основа на етническата си принадлежност", добави той.

Коментирайки ситуацията в Черна гора, Лайчак заяви, че очаква от Подгорица да се съсредоточи по-малко върху себе си и повече върху европейския дневен ред.

"Черна гора все още е лидер, въпреки че скоростта на европейските реформи значително се забави. Но е добре, че функционалността на Конституционния съд беше възстановена. Очаквам новият президент и правителството да се ангажират изцяло с европейската интеграция, с това, което искат мнозинството от жителите. Черна гора от много години е фактор на стабилност на Балканите, така че очаквам да продължи да играе тази роля", заяви Лайчак. /БГНЕС