Лаура Кьовеши е в София, разговаря със Стоилов и с Гешев

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши пристигна на двудневно посещение в София, а една от първите ѝ срещи бе с правосъдния министър Янаки Стоилов, предаде репортер на БГНЕС.

Пред сградата на Министерство на правосъдието Кьовеши бе посрещната от протестиращите, които издигнаха палатков лагер пред Съдебната палата и които настояват за оставката на главния прокурор. Те скандираха „Гешев е мафия”.

По време на срещата си с Кьовеши, правосъдният министър я е запознал с приоритетите си като служебен министър на правосъдието. Той заяви, че е информирал Висшия съдебен съвет за очакванията да бъдат излъчени нови български предложения за европейски делегирани прокурори на мястото на отхвърлените шестима.

Проф. Стоилов отбеляза високите очаквания на българското общество за активни и резултатни действия на европейската прокуратура. Той изрази готовността на министерството за сътрудничество с Европейската прокуратура.

Лаура Кьовеши подчерта, че за ръководената от нея институция е много важно да отговори на високите очаквания и всички делегирани прокурори да заработят своевременно. Европейският главен прокурор подчерта, че с българското държавно обвинение е подписано работно споразумение за назначаване на 10 души и това не е въпрос, който подлежи на дискусия.

Кьовеши и Стоилов обсъдиха и темата за специализираното правосъдие. Гостът изрази становище, че въпросът е дискусионен и в Европейския съюз няма единен модел.

Според европейския главен прокурор решението по въпроса е политическо и зависи какво е предложението на министъра на правосъдието. По думите ѝ разследванията срещу лица, заемащи висши длъжности, следва да приключват бързо, защото това е в интерес на самите тях, на обвинението и на обществото.

След продължилата около час среща в правосъдието, Кьовеши бе посрещната от представители на инициативата "Правосъдие за всеки".

Емил Георгиев посочи, че през 2017 г. Лаура Кьовеши беше на тяхно събитие в България още като ръководител на антикорупционната прокуратура в Румъния, познават се с нея. „Ние искахме да я поздравим и чрез едно скромно ръкопляскане, тъй като оценяваме нейните усилия и възлагаме големи надежди на нея по отношение на възстановяването на правосъдието и изобщо на законовия ред в България. Считаме, че нейният ресор е изключително важен и също така считаме, че огромните проблеми в България, в огромна степен се дължат и на злоупотреби с европейски средства“, каза Емил Георгиев.

Самата Лаура Кьовеши беше изпратена от правосъдния министър Янаки Стоилов, с който се здрависаха.

След приключилата среща в Министерство на правосъдието, пресцентърът на прокуратурата съобщи, че главният прокурор Иван Гешев е приел европейския главен прокурор в Съдебната палата.

Двамата са разговаряли в присъствието на заместниците на Гешев - Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева, както и на завеждащия Отдел 8 във ВКП - "Престъпления против финансовите интереси на ЕС и взаимодействие с Европейската прокуратура" прокурор Камен Михов.

От страна на Европейската прокуратура участие взеха българският представител в Европейската прокуратура Теодора Георгиева, и.д. ръководител на сектор „Стратегии и изпълнение“ Милан Ярон и говорителят Тине Холевоет.

От съобщението на ПРБ се разбира, че Иван Гешев е поздравил Лаура Кьовеши във връзка с официалния старт на 1 юни 2021 г. на работата на Европейската прокуратура.

Той е изразил увереност в перспективите за успешно сътрудничество в интерес на европейските граждани между Прокуратурата на Република България и Европейската прокуратура по противодействие на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с ДДС, изпирането на пари, корупцията и организираната престъпност.

В рамките на утрешния ден, Лаура Кьовеши ще даде пресконференция в Дома на Европа и ще отговаря на въпросите на българските медии. /БГНЕС