Лавров: Кандидатурата за членство на Украйна в ЕС е гамбит срещу Русия

Руският външен министър Сергей Лавров нарече "геополитически ход срещу Русия" предоставянето на Украйна и Молдова на статут на кандидатки за членство в ЕС.

"Част от геополитическия гамбит срещу Русия е предоставянето на Украйна и Молдова (която очевидно също е изправена пред незавидна съдба) на статут на вечни кандидатки за ЕС", казва той пред "Известия".

"Засега те рекламират "европейската политическа общност", инициирана от френския президент Еманюел Макрон, в която няма да има специални финансови и икономически ползи, а искания за пълна солидарност с ЕС в антируските му действия", добави Лавров.

Каква е тази нова общност, обясни самият Макрон: „ЕС ще покани всички европейски страни - от Исландия до Украйна - да се присъединят към него”, но не и Русия.

"Веднага ще поясня, че не е необходимо да се задълбочаваме в подробности, но самото изявление, което разкрива същността на това ново умишлено конфронтационно, разделящо начинание, е показателно", подчерта Лавров.

Концепцията за нова европейска политическа общност принадлежи на френския президент Еманюел Макрон. Според него Европа се нуждае от структура, която да спомогне за развитието на сътрудничество в области като геополитиката, енергетиката, инфраструктурата и транспорта с държави, с които не е възможна тясна интеграция в рамките на ЕС./БГНЕС

Москва / Русия