Лавров заплашва да блокира декларацията на Г-20 в Ню Делхи

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че е казал на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, че проведените през август онлайн срещи за обсъждане на мирния план на украинския президент Володимир Зеленски са "неприемливи". Освен това той предупреди, че Русия ще блокира заключителната декларация на предстоящата среща на върха на Г-20, ако в нея не бъде отразена позицията на Москва по отношение на Украйна, съобщиха руските държавни медии.

По време на реч в Московския държавен институт за международни отношения руският външен министър нарече "неприемливи" онлайн срещите, проведени през август по мирната формула на украинския президент, без участието на Русия.

Мирният план от 10 точки на Зеленски, който Киев иска да послужи като основа за мир, за да се сложи край на това, което Русия нарича своя "специална военна операция" в Украйна, включва условия като изтегляне на всички руски войски и връщане на цялата украинска територия под нейн контрол.

Лавров, който също така трябва да представлява Русия на предстоящата среща на Групата на 20-те държави в Ню Делхи на 9-10 септември, заяви, че Русия ще блокира заключителната декларация на срещата на върха, ако тя не отразява позицията на Кремъл по отношение Украйна и други кризи.

Този ход ще принуди участниците да издадат необвързващо или частично комюнике, от което няма реални последици.

"Няма да има обща декларация от името на всички членове, ако нашата позиция не бъде отразена", категоричен е Лавров. Москва обоснова инвазията срещу Украйна, започнала през февруари 2022 г., като екзистенциална битка със Запада, който според руския президент Владимир Путин иска да разпадне Русия и да поеме контрола над огромните ѝ природни ресурси.

Руският министър на външните работи каза също така, че Западът е повдигнал въпроса за Украйна на разговори преди срещата на върха, на което Москва е отговорила с думите, че "въпросът е затворен за нас" и е обвинила Запада, че подкопава международните институции, като прокарва собствения си дневен ред.

Лавров също така предложи, че ако на срещата на Г-20 не бъде постигнат консенсус, председателството на Г-20 може да издаде необвързващо комюнике. Индия, която е председател на Г-20, призова за мир в Украйна.

"Друг вариант е да се приеме документ, който се фокусира върху конкретни решения в сферата на компетенциите на Г-20, а останалото всеки да каже от свое име", каза външният министър на Русия..

Междувременно руският президент заяви, че страна планира да отдели 1,9 трилиона рубли (около 18,5 млрд. евро) от федералния бюджет на страната през следващите две години и половина за развитието на четири анексирани украински региона, които Москва твърди, че са част от нейната територия.

Русия контролира само части от регионите, за които претендира, и едностранното анексиране е признато само от няколко държави, съюзници на Кремъл, докато ходът е осъден от Украйна и нейните западни съюзници, както и от три четвърти от държавите - членки на ООН. /БГНЕС