Лекарка опроверга мита за вредите от дъвката

Дъвката, противно на общоприетото погрешно схващане, не провокира развитието на гастрит, казва гастроентероложката Екатерина Кашух. Тя разсея популярния мит за опасността от дъвка в разговор с „Известия“. Кашух нарече погрешно убеждението, че навикът да се дъвче дъвка на празен стомах увеличава производството на стомашен сок и провокира гастрит. „Всъщност това не е така и дори продължителното дъвчене не оказва значително влияние върху обема и киселинността на стомашния сок“, увери лекарката.


Освен това, според нея, мнозина дъвчат дъвка с надеждата да се отърват от киселини. Специалистката смята, че този метод не е лишен от смисъл, тъй като по време на дъвченето се отделя повече слюнка - тя отмива излишната киселина в стомаха и по този начин премахва дискомфорта. Научни доказателства за това обаче няма, предупреди лекарката.

Дъвките обаче имат и научно доказани ползи, продължи Кашух. Например, помага за предотвратяване на кариес. Лекарката обясни, че при прием на храна се повишава киселинността в устата, което вреди на зъбния емайл. Киселинното ниво се нормализира по естествен път в рамките на час, а с дъвка - само за 20 минути, поясни специалистката.

В допълнение, Кашух отбеляза, че дъвката помага за потискане на глада за известно време и отвличане на вниманието от желанието за закуска.

Тя обаче предупреди, че не трябва да използвате този метод за отслабване. Първо, според нея навикът за постоянно дъвчене може да провокира лошо храносмилане, тъй като подсладителите в дъвката имат леко слабително действие. Второ, по-ефективно е да не заменяте закуските с импровизирани средства, а да се научите на добри хранителни навици - да не ядете стресирано и да не ядете от скука. /БГНЕС