Левски е последният полуфиналист в Супер Волей

Левски София грабна последния билет за полуфиналите в efbet Супер Волей 23/24, след като в трети решаващ четвъртфинален сблъсък срещу Пирин Разлог наложи волята си с категоричното 3:0 (25:21, 25:14, 25:18) гейма.


В следващата фаза от плейофите "сините" ще срещнат действащите шампиони от Нефтохимик 2010 Бургас, като в полуфиналната серия се играе до три победи от пет мача. Битките между двата тима започват на 4 април.

В петък пред пълни трибуни в зала "Левски София", домакините надиграха съперника във всички волейболни компоненти: 38 на 27 успешни атаки, 4 на 1 аса, 10 на 7 блокади.

Още началото на първия гейм даде предпоставки за интересен и интригуващ двубой. Двата тима започнаха да се преследват в резултата (5:5, 16:15, 18:19), като едва след 20-та точка домакините от Левски успяха да направя точкова разлика и да отворят в своя полза след 25:21. Вдъхновени от успеха в първия гейм, състезателите на Николай Желязков стартираха ударно във втория гейм, повеждайки с 9:5. Домакините успяха да поддържат ритъм и дори да подобрят играта си за 16:6, като без особени трудности затвориха гейма при 25:14 и се приближиха до крайната победа.

"Сините" започнаха по-добре и в следващата част (4:2). След прекъсване, взето от старши треньора на Пирин Благовест Катранджиев, гостите успяха да се доближат до противниците си (7:7), но това продължи за кратко. Левски отново зае лидерската позиция (17-11). Въпреки че пиринчани се доближиха при 16:18, домакините не допуснаха изненади и затвориха гейма, мача и серията при 25:18.

"Всички видяхме реакцията на отбора и смятам, че заслужено продължаваме напред сред първите четири. Искам да поздравя и отбора на Пирин - направиха силна серия и много силен втори сезон. Днес играхме добре и в нападение, и в посрещане. Играхме добър волейбол, защитихме доста топки. Стана мач, в който има напрежение, но от такива мачове се израства. Бях любопитен да видя как ще реагира отборът под напрежение. Изключително щастлив съм от реакцията. Вени Антов днес игра добре - в атака, сервира, блокира добре. Силно играха всички, трудно е да отличим някого. Има резерви в играта, но смятам, че това, че вече сме сред първите 4, вече ще отключи свобода в действията. Можем да играем още по-добре, със сигурност. Важно е, че Симеон Николов започва да показва по-добра и постоянна игра. Той на практика изпусна целия втори полусезон, а за момче на 17 години не е лесно без тренировки да влезне и да покаже добра игра. Въпросът сега опира до това как да можем да контролираме спортната форма - това ще е много важно и ни предстои много работа. Плейофите са други мачове, няма никакво значение редовния сезон и победите срещу Нефотхимик сега не важат. Имаме да играем мачове, ще бъдат тежки и интересни двубои. Надявам се да дадем най-доброто от себе си, това е нашата цел", коментира старши треньорът на Левски Николай Желязков.

"Радвам се, че днес успяхме да покажем нашата игра в нашата зала. Беше важно за нас да видим как играем, когато сме опрени до стената. Подготвихме се много добре за мача, дадохме всичко от себе си и издържахме. Казахме си, че не трябва да играем със страх, че трябва да покажем нашата игра, за да продължим напред. При нас наистина много варира сервисът от силов до не чак толкова. Тренираме го, аз лично се чувствам добре. Има още какво да се желае, но днес се справихме добре. Със сигурност мачовете срещу Нефтохимик ще са различни, защото са плейофи. Ще е тежко, но очаквам да дадем най-доброто от себе си и да ги победим", бяха думите на волейболиста на "сините" Владимир Гърков.

"Наистина в първия гейм имахме нашите възможности и нещата можеха да имат различен развой. Ако го бяхме взели, щеше да е различно, но те показаха класата си, широчината в състава си и продължават напред заслужено. Лично според мен проблемът, който имахме ние, беше съвсем физически. Психически главите ни бяха чисти, но физиката е 50% от самия спорт. Това е нещо, което влияе. И широчината на състава. Видяхте и първия мач тук - когато изкарахме някои от техните състезатели, влизат момчета и показват игра. Пренавиване не мога да кажа, че е имало. Мачът в Разлог, където победихме с 3:0, беше като една чернова как реално ние играхме през целия сезон. Направихме доста добри игри, срещу силни съперници, с по-голям бюджет. Можем да извлечем само позитивни неща от тази серия. Нямаше напрежние, тъй като поставените цели пред отбора не можем да ги сравним с тези на Дея, Нефтохимик и др. Това е максимумът, който можехме да направим в цялата серия. Не мисля, че щеше да има разлика ако бяхме завършили на 5-то или 6-то място в редовния сезон - винаги има равностойни противойниници. Първите осем бяха с много изравнени сили. Много са близки нещата, не както предишните години. Пирин направи един много добър сезон и има какво да надградим. Ръководството ще си направи изводите и продължаваме напред. Плановете ми за близките години са да съм в Пирин, у дома", каза играчът на Пирин Радослав Попов.

Полуфинални серии:

Полуфинал 1 (победител от Дея Спорт - ЦСКА) на 3, 6, 9, 12 и 15 април

Полуфинал 2 (победител от Левски София - Нефтохимик) на 4, 7, 10, 13 и 16 април

Всички начални срещи са с начален час 19:00 ч. и ще се излъчват пряко в каналите на Max Sport. /БГНЕС