Лидерите на 50 европейски държави препотвърдиха подкрепата си за Украйна

Държавните и правителствените ръководители на около 50 европейски държави отправиха послание за единство срещу Русия и подкрепа за Украйна в Гранада, в присъствието на президента на Украйна Володимир Зеленски, който взе участие в третата среща на върха на Европейската политическа общност (ЕПС).


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейския парламент Роберта Мецола също присъстваха на този форум за диалог и сътрудничество.

Изпълняващият длъжността председател на правителството на Испания Педро Санчес поднови " твърдата" ангажираност на Испания като страна, която понастоящем е ротационен председател на Съвета на Европейския съюз, да "продължи да предприема стъпки за официално започване на преговори" за членство на Украйна в ЕС в очакване на доклада на Европейската комисия, която трябва да даде своето становище дали са изпълнени изискванията, установени в договорите, и дали украинското правителство е извършило необходимите реформи.

Санчес проведе двустранна среща със Зеленски преди откриването на заседанието на ЕПС, на която обсъдиха изпращането на "нов пакет за военна подкрепа" на Украйна.

Зеленски, който, както и Санчес, говори на откриването на заседанието на ЕПК, подчерта, че най-голямото предизвикателство в момента е да се "спаси единството на Европа, не само на страните от ЕС, но и на цяла Европа", както и че за Украйна е важно "да има защитен щит за зимата".

"Всички ние защитихме Украйна, Европа е по-независима от Русия от всякога", отбеляза Зеленски, който също така призова за продължаване на натиска върху Кремъл с повече политически и икономически санкции, за да не може той да продължава да "разпространява хаос".

"Тази Европейска политическа общност е израз на споделеното желание да работим заедно за изграждането на Европа на бъдещето, независимо от това каква е позицията ни на континента, дали сме членове на Европейския съюз или не", заяви Санчес.

Европейската политическа общност също така сподели размисли за енергийния суверенитет и изкуствения интелект от гледна точка на това, че ЕС иска да внесе хуманистична перспектива в цялата технологична революция, която все повече присъства в живота на европейците.

След като потвърди солидарността си с украинските граждани, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази увереността си, че "тази среща под испанското председателство ще приближи европейския континент към постигането на общи цели, стабилност, просперитет и сигурност".

"Нашите граждани искат от нас да бъдем лидери в промяната, която ще доведе до по-добър живот за всички, и от нас зависи да покажем, че можем да постигнем мир и сигурност, като работим заедно за сближаването на четирите краища на нашия континент", заяви Мишел.

На свой ред председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подчерта "силната подкрепа, която Европейската политическа общност оказва на Украйна", и "силното послание към Путин: няма да толерираме агресия срещу суверенна държава".

Мишел подчерта, че енергийният сектор е изключително важен и затова ЕС е решил да удвои усилията си в полза на възобновяемите енергийни източници.

"Решихме да утроим усилията си за постигане на енергийна ефективност, а също така работим много усилено за разработването на такава платформа, която може да помогне за намаляване на конфликтите, за предотвратяването им, където е възможно, за намаляването им и за справяне с трудностите, пред които сме изправени", подчерта той.

Фон дер Лайен се спря и на съвместните усилия на Европа в областта на енергетиката и на "успеха", че към Енергийната платформа на ЕС са се присъединили не само 27-те държави членки, но и други страни от Европейската политическа общност като Норвегия, Украйна, Молдова и Сърбия.

Във форума в гранада участва и българският премиер Николай Денков. Днес той е провел кратка среща с Марк Рюте – министър-председателя на Нидерландия, която заедно с Австрия спира страната ни по пътя към премахването на границите с Румъния и Гърция. Акад. Денков разговаря също с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, с министър-председателя на Великобритания Риши Сунак и още няколко премиери, съобщиха от МС.

България ще получи силна подкрепа за присъединяването си към Шенгенското пространство, ако до края на годината свърши това, което очакваме от нея. Такова послание е получил премиерът акад. Николай Денков в разговори с европейските лидери. Британският министър-председател е споделил пред Денков проблема на кралството с нелегалните мигранти, които стигат до Острова с лодки от континентална Европа, включително през България. В същото време той е изразил пълна подкрепа за външнополитическите приоритети на нашата страна. Акад. Денков е потърсил подкрепа от Великобритания по отношение на приемането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Утре акад. Николай Денков ще участва в неформалното заседание на Европейския съвет. Лидерите от ЕС ще започнат дискусии относно приоритетите за следващите години. Тези обсъждания ще спомогнат за изготвянето на стратегическа програма — петгодишен план за политиките, който да зададе общи политически насоки за развитието на Съюза. Ще бъде засегната и темата за разширяването на ЕС. /БГНЕС