Лука Бресел е първият световен шампион по снукър от континентална Европа

Белгиецът Лука Бресел стана световен шампион по снукър за първи път в кариерата си, след като победи четирикратния победител Марк Селби с 18-15 във финала на турнира в Шефилд. Заключителната сесия в "Крусибъл" отново предложи емоции на феновете, като Селби взе пет поредни фрейма, за да намали изоставането си на 15-16, но Бресел показа характер, за да спечели следващите две партии и да затвори мача.


Преди това белгиецът бе взел седем от предишните девет партии в неделя, за да дръпне с 16-10, а във втората сесия в събота Селби реализира първия в историята максимум във финал на световно първенство. В крайна сметка Бресел, който нямаше победа в "Крусибъл" преди началото на надпреварата, се превърна в първия играч от континентална Европа, който се качва на световния връх. По пътя си към титлата той победи трима съперници с общо 14 световни титли - Марк Уилямс (3), Рони О'Съливан (7) и Марк Селби (4). Бресел също така сътвори един от най-запомнящите се обрати в историята на световните първенства в полуфиналите, когато навакса изоставане от 5-14, за да победи китайския дебютант Съ Дзяхуей със 17-15.

"Това е невероятно, беше толкова трудно. Той е най-трудният съперник за финал. Постоянно се връщаше в мача и не спря да се бори. Не знам как успях. Когато стана 16-15, не мислех, че имам големи шансове, но когато стигнах до 17, вярвах, че мога да разчистя масата", коментира след успеха Бресел, който е едва четвъртият победител, който не е британец. Другите трима са Клиф Торнбърн (Канада), Кен Дохърти (Ирландия) и Нийл Робъртсън (Австралия).

За Селби това бе шести финал в Шефилд и първа загуба в мач за световната титла, откакто той бе спрян от Джон Хигинс през 2007 година. Веселяка от Лестър е вдигал най-престижното отличие в спорта четири пъти - през 2014, 2016, 2017 и 2021. /БГНЕС