Имунологът Андрей Продеус назова в ефира на руския Канал 1 продуктите, които увеличават риска от образуване на кръвни съсиреци.
Лекарят отбеляза, че вероятността от тромбози се увеличава при възрастните хора, страдащи от разширени вени, водещите заседнал начин на живот и страдащите от сърдечно-съдови заболявания. Хората в риск трябва да избягват да ядат храни с високо съдържание на витамин К, който подобрява съсирването на кръвта, но може да причини кръвни съсиреци.
„Трите продукта с най-високо съдържание на витамин К са магданоз, спанак и босилек. Сред тях магданозът е абсолютен шампион: В 100 грама магданоз се съдържат 20 дневни дози витамин К. А в босилека и спанака, от своя страна, те са съответно седем дневни дози и шест дневни дози“, поясни Продеус.