Магданозът увеличава риска от тромбози

Имунологът Андрей Продеус назова в ефира на руския Канал 1 продуктите, които увеличават риска от образуване на кръвни съсиреци.

Лекарят отбеляза, че вероятността от тромбози се увеличава при възрастните хора, страдащи от разширени вени, водещите заседнал начин на живот и страдащите от сърдечно-съдови заболявания. Хората в риск трябва да избягват да ядат храни с високо съдържание на витамин К, който подобрява съсирването на кръвта, но може да причини кръвни съсиреци.

„Трите продукта с най-високо съдържание на витамин К са магданоз, спанак и босилек. Сред тях магданозът е абсолютен шампион: В 100 грама магданоз се съдържат 20 дневни дози витамин К. А в босилека и спанака, от своя страна, те са съответно седем дневни дози и шест дневни дози“, поясни Продеус.

Доктор Елена Малишева се съгласява напълно със своя колега. Тя обясни, че двадесет пъти от нужната дневна доза витамин К в магданоза представляват сериозна опасност за здравето.

„Тоест, рисковете от получаването на кръвни съсиреци са 20 пъти по-високи, отколкото обикновено, ако сте любители на магданоза“, предупреди лекарят.

Тя също така подчерта, че всички пациенти с атеросклероза, разширени вени и пациентите, приемащи антикоагуланти, трябва да изключат от менюто си подправките магданоз и босилек./БГНЕС