Майкъл Дъглас ще получи почетна палма в Кан

Филмовата звезда Майкъл Дъглас ще получи почетна "Златна палма" на филмовия фестивал в Кан по-късно този месец, съобщиха организаторите.


Наградата се присъжда за "блестящата кариера и ангажираност към киното" на 78-годишния актьор и ще му бъде отдадена почит по време на церемонията по откриването на фестивала на 16 май.

Дъглас беше една от най-големите звезди на 80-те и 90-те години на миналия век, участвайки в поредица от пикантни трилъри като "Първичен инстинкт" и "Фатално привличане". Той спечели "Оскар" за емблематичната си роля на банкера Гордън Геко в "Уолстрийт" от 1987 г. и продължава да бъде основно екранно присъствие в последните филми на Marvel "Antman" и награденото му комедийно превъплъщение в телевизионното шоу "Методът Камински".

Син на легендарния холивудски актьор Кърк Дъглас, първият му опит в киното е като продуцент на "Полет над кукувиче гнездо" през 1975 г., който му носи и "Оскар".

За последен път участва в Кан с филма "Зад свещника", в който се превъплъщава в ролята на пламенния пианист Либерачи.

Сред последните носители на почетната палма са Форест Уитакър, Агнес Варда и Джоди Фостър.

Журито на филмовия фестивал в Кан през 2023 г. включва в деветчленния си състав носителката на "Оскар" Бри Ларсън, американския актьор Пол Дано и френската режисьорка Жулиета Дюкурньо.

Организаторите на престижния френски фестивал по-рано бяха заявили, че миналогодишният носител на "Златна палма", режисьорът на "Триъгълник на тъгата" Рубен Остлунд, ще председателства журито на основния конкурс. Групата ще избере кой от 21-те състезаващи се филма ще получи голямата награда на тазгодишния фестивал, който ще се проведе от 16 до 27 май. В състава на журито от четири жени и петима души влизат още мароканската режисьорка Мариам Тузани, френският актьор Дени Меноше, британско-замбийският режисьор Рунгано Ньони, аржентинският режисьор Дамян Шифрон и френският афганистански сценарист и режисьор Атик Рахими. /БГНЕС

Журито ще обяви победителя при закриването на фестивала на 27 май.