Македонски лидер: Скопие да бъде почтено към София и да спазва правата на човека

РС Македония трябва да уважава и зачита правата на своите граждани с българско самосъзнание, което е една от основните европейски ценности и изключително важно условие за членство в Европейския съюз. Това заяви Петър Колев, лидер на партията „Граждански демократичен съюз“ в РС Македония.

Коментирайки последното развитие на българо-македонските отношения, визитата на Зоран Заев в София, наложеното вето за започване на преговорите за ЕС, заради неспазването от Скопие на Договора за добросъседство и приятелство – фундаментален документ за евроатлантическата перспектива на нашите югозападни съседи, Петър Колев изрази своето задоволство от „ясната и конкретна позиция“ на България.

„Приятно съм изненадан от ясната и конкретна позиция, защо България не позволява започването на преговори с РС Македония. За пръв път българската страна наблегна на един въпрос, който за мен е много важен, неизпълнението на Копенхагенските критерии в посока неспазването на човешките права, в посока дискриминацията на хората в РСМ, които се самоопределят като българи“, каза лидерът на партията „Граждански демократичен съюз“.

Според него това е важен сигнал, че двете страни няма да си говорят само и единствено за историята.

„Както казваше един мой скъп приятел, Панде Ефтимов, спорът между България и Македония за историята е като спора дали Земята е кръгла... Всеки, който чете на кирилица, може да намери информация каква е историята“, посочи Петър Колев.

Той определи поведението на македонския премиер Зоран Заев като неискрено и това си е проличало по време на визитата му в София.

„Заев се сети на края на мандата на президента Румен Радев, че в България има и президентска институция. Това е изключително неискрено отношение от негова страна и то си пролича“, каза Петър Колев.

Според него именно ясната и категорично позиция на президента Радев показва, че предложенията, направени от премиера Заев при неговото посещение в България, са били неискрени или са целели получаването на безвъзмездна подкрепа без никакви ангажименти от македонска страна за решаване на отворените въпроси.

„Македонското правителство проспа българската рамкова позиция, приета преди две години. Не предприе ходове за търсене на директно решение със София. Вместо да търси диалог със София, македонското правителство реши да води разговор с лидерите във Вашингтон, Брюксел и Берлин, което пък не позволи да се води нормален диалог с българските институции и лидери“, обобщи Петър Колев. /БГНЕС