Макрон: Франция и съюзниците ѝ ще дарят над 2,1 млрд. евро за Судан

„Франция и нейните съюзници събраха помощ в размер на над 2,1 млрд. евро за разкъсвания от война Судан“.


Това заяви френският президент Еманюел Макрон. Изявлението му дойде по време на конференция в Париж, посветена на гражданската война в Судан, предаде АФП.

"Можем да обявим, че ще бъдат мобилизирани над 2 млрд. евро. Тази помощ ще може да отговори на най-неотложните нужди на населението на Судан, вариращи от продоволствена криза до образование“, каза Макрон.

Френският държавен глава добави, че държавите от ЕС са обещали почти половината от общата хуманитарна помощ.

Той каза, че общият размер на обещаната помощ бележи рязко увеличение в сравнение с равнището преди провеждането на конференцията в Париж, когато обещаните средства са били 190 млн. евро.

Френският президент осъди конфликта между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа, който избухна преди една година, като определи 15 април като "трагична дата за Судан".

"Това е конфликт, наложен на народа, който поражда само скръб и страдание, предизвиквайки една от най-тежките хуманитарни кризи в света. Зад тази война се крие ужасен цинизъм", каза Макрон и обвини регионалните сили, че се опитват да използват ситуацията за собствените си интереси.

„С конференцията нашият дълг беше да покажем, че не забравяме какво се случва в Судан и че няма двойни стандарти, тъй като светът се фокусира върху други кризи“, добави френският лидер. /БГНЕС