Макрон: Франция възнамерява да стане център на ИИ в Европа

Франция предприема значителни стъпки да се позиционира като европейски център за изкуствен интелект, хвърляйки усилия в бързо развиващата се и широко рекламирана технология.


"Мисля, че сме номер едно в областта на изкуствения интелект в континентална Европа и трябва да ускорим темпото", заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за Си Ен Би Си.

Държавите се стремят да се позиционират като центрове на ИИ, тъй като технологията се разглежда като революционна и затова е от стратегическо значение за правителствата по света. ИИ се разглежда като фактор, който оказва влияние върху отрасли от финансите до здравеопазването, но също така попада в центъра на по-широката технологична битка, която се води между Китай и САЩ.

Мнението за изкуствения интелект беше отчасти предизвикано от вирусния характер на чатбота ChatGPT на американската фирма OpenAI.

На годишната технологична конференция Viva Tech във Франция ИИ беше фразата, която всички използваха - от стартиращи компании до утвърдени технологични фирми, както и компании от най-различни отрасли като козметиката и банковото дело. На събитието присъстваха Макрон, френският министър на финансите Бруно Льо Мер и министърът на цифровите технологии Жан-Ноел Баро, като по този начин правителството подкрепи технологичния тласък на Франция.

"Ще инвестираме като луди в обучението и научните изследвания", каза Макрон пред Си Ен Би Си, като добави, че Франция е в добра позиция в областта на изкуствения интелект благодарение на достъпа си до таланти и стартъпи, които се формират около технологията.

Въпреки че по много показатели САЩ се смятат за лидер в областта на ИИ, Франция се надява да ги настигне.

"Повярвайте ми, ясно е, че САЩ са номер едно, по основателна причина, защото това е огромен вътрешен пазар ... Искам ясно да преодолеем разликата и да инвестираме много повече, да развиваме много повече и да ускоряваме много повече", каза Макрон.

Амбициите на Париж се сблъскват със силна конкуренция дори в рамките на Европейския съюз.

"Франция определено има шанс да бъде лидер в Европа, но е изправена пред силна конкуренция от страна на Германия и Великобритания", заяви за Си Ен Би Си Антон Дабура, съдиректор на Института за гарантирана автономия "Джонс Хопкинс".


Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак през изминалата седмица направи своята заявка Великобритания да се превърне в глобален център на изкуствения интелект.


Дабура заяви, че за да успее Франция, тя ще трябва да "използва ИИ, за да надгради икономическите области, в които вече е силна", като например производството и фармацевтиката.

"Сега е ключов момент за стратегическо набелязване на конкретни области с ясно изразена компетентност и сериозни инвестиции в ИИ, за да се изгради предимство", каза Дабура.

Френски компании за изкуствен интелект във фокуса на вниманието

Понастоящем американските компании доминират в разговорите за ИИ, като имена като Microsoft, която инвестира в OpenAI, и производителят на чипове Nvidia остават в центъра на вниманието.

Франция няма гигант в областта на изкуствения интелект като САЩ, но според Макрон иска да създаде двама или трима "големи глобални играчи" в тази технология.

Подчертавайки потенциала и популярността на разработките в областта на изкуствения интелект, четириседмичният френски стартъп Mistral AI набра 105 млн. евро за финансиране на компанията. Редица други местни стартъпи демонстрираха своите продукти на Viva Tech.

Глобално регулиране на изкуствения интелект във фокуса на вниманието

Част от стремежа на Франция да се превърне в център на изкуствения интелект е свързан с регулирането на технологията.

Европейският парламент даде зелена светлина на Закона за изкуствения интелект на ЕС - първата по рода си широкообхватна регулация на изкуствения интелект. Той все още не е закон, но ако бъде приет, ще въведе основан на риска подход към регулирането в целия ЕС.

Франция обикновено е привърженик на строгата регулация на технологиите, но тя изрази несъгласие с части от Закона за изкуствения интелект на ЕС, свързани с генеративния изкуствен интелект - видът технология, която е в основата на ChatGPT на OpenAI - които според нея са твърде строги.

"Тревожа се, че през последните няколко седмици Парламентът на ЕС зае много твърда позиция по отношение на регулирането на изкуствения интелект, използвайки в известен смисъл този закон за изкуствения интелект като начин да се опита да реши твърде много проблеми наведнъж", каза Баро, министърът на цифровите технологии на Франция, относно разпоредбите, свързани с генеративния изкуствен интелект.

Франция желае глобална регулация на изкуствения интелект, която се надява да постигне чрез групата Г-7, включваща САЩ и Великобритания, както и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

"От моя гледна точка мисля, че наистина се нуждаем от регламент и всички участници, дори и американските, са съгласни с това. Мисля, че се нуждаем от глобална регулация", каза Макрон.

САЩ като съперник

Франция гледа на САЩ едновременно като на съперник и съюзник. Френските и европейските компании ще се опитат да се конкурират с американските гиганти като Microsoft и Google, но за всякакъв вид глобална регулация е необходимо съгласието на Вашингтон.

"Конкуренцията винаги е нещо хубаво. Така че имаме много тясно сътрудничество със САЩ, но също така искаме да получим достъп до собствения си изкуствен интелект и компании. Затова смятам, че наличието на честна конкуренция между САЩ и Европа, както и сътрудничество по отношение на някои ключови устройства, е добро за САЩ и за Европа", заяви френският министър на финансите Бруно Льо Мер.

"По отношение на регулирането също смятам, че е абсолютно необходимо да се проведе задълбочена дискусия с американските власти за най-добрия начин за регулиране на изкуствения интелект." /БГНЕС