Манфред Вебер: Макрон причини тежки щети на европейската демокрация

Манфред Вебер спечели европейските избори като главен кандидат (шпитценкандидат) на християндемократите. Той обаче не стана председател на Комисията. Вебер вижда вината за това преди всичко във френския президент Еманюел Макрон - и сега го атакува остро.

Водещият кандидат на християндемократите на европейските избори Манфред Вебер отправя сериозни обвинения срещу френския президент Еманюел Макрон, съобщи в. „Ди Велт“.

Отказът на Макрон да приеме Вебер за председател на Еврокомисията беше "атака срещу демократична Европа", каза заместник-председателят на Християнсоциалния съюз (ХСС) пред вестниците на "Funke Mediengruppe". Заедно с унгарския президент Виктор Орбан Макрон "е причинил сериозни щети на европейската демокрация ".

Християндемократите на Вебер бяха потвърдени като най-силната парламентарна група в Европейския парламент със 174 мандата, въпреки загубите на европейските избори. Но в крайна сметка Урсула фон дер Лайен стана председател на Комисията.

Аргументът на Макрон беше, че Вебер няма управленски опит. Френският президент не е този, който решава кой отговаря на условията за длъжност, заяви председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент. "Само избирателите."

От своя страна Вебер отчита, че новият председател на Комисията Урсула фон дер Лайен (ХДС) се е държала правилно. Тя лоялно го подкрепила в предизборната кампания, каза той. „Не е виновна за развитието. Макрон я предложи и тя беше приета като компромисен кандидат. “

На въпроса за собствените му грешки Вебер отговори, че не е направил всичко както трябва. "Ключовият проблем обаче беше, че другите партии не уважават победителя", каза той. "Не бях наясно с тази сила - и да, подцених това."

Вебер също остро атакува топ кандидата за социалисти и вицепрезидент на Европейската комисия, Франс Тимерманс „Демократичните партии трябва да са способни на консенсус, компромиси и коалиция. Но ние преживяваме промяна в политическата култура - както на национално, така и на европейско ниво “, критикува Вебер. "Партийните интереси са поставени над страната и континента."

Манфред Вебер /вляво/

Вебер призна, че двата месеца след изборите са „трудни месеци“ за него. На него му трябваше лятото, за да намери мястото си отново. Семейството му му оказа подкрепа. "Трябва да се знае, че човек първо е уважаван като личност - а не като политик с кариерата си", каза той. "Колкото и да е важна политиката - тя е само част от живота ми, а не всичко."

Сега "ще стана и ще се бия", обяви Вебер. "Нуждаем се от правна сигурност до следващите европейски избори през 2024 г. Трябва да направим правно обвързващо споразумение между Съвета и Парламента, че победоносният шпитценкандидат т всъщност ще стане председател на Комисията."/БГНЕС