Маринов: Можем да използваме и армията срещу мигрантите

В случай, че обстановката по границата се влоши, ние можем да използваме и армията, за да спрем мигрантския поток. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред БНР във връзка с усложнената ситуация с мигрантите в Гърция.

„Следим с тревога събитията в Гърция. Към момента там има известно напрежение по отношение на група мигранти, които искат да проникнат от Гърция на територията на Република Северна Македония, а от там да продължат към Европа“, обясни министър Маринов.

Той посочи, че в момента има група от около 700-800 мигранти, които създават проблеми. „Предприели сме мерки за усилване на територията около границата – гранична полиция и жандармерия са в готовност в случай на приближаването на такива групи. Постоянно сме в контакт с гръцките и македонските власти“, посочи вътрешният министър.

Българските власти имат разработен план за справяне с евентуален мигрантски натиск. Той включва и използването на армията, в случай на необходимост. Младен Маринов е в постоянен контакт и с министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Вътрешният министър обясни, че използването на армията в такива ситуации е разрешено от закона.

Вътрешният министър се спря и на обстановката по българо-сръбската граница. „Имаме усилване на охраната и по сръбската граница, където имаме съвместни патрули със сръбската полиция. Те са много ефективни. Имаме доста задържани лица, които се опитват да се прехвърлят от България в София“, каза той.

Коментирайки ситуацията в столицата, Младен маринов отбеляза, че присъствието на мигранти е незначително. Повечето мигранти са настанени с центровете за миграция.

Като цяло министър Маринов подчерта, че „обстановката по българо-гръцката граница е под контрол, но предупреди още веднъж, че тази граница остава „най-критична“ в момента. /БГНЕС