Меджидиев: Недостигът на лекарства не е от 6 месеца, а от дълъг период от време

Моята предшественичка каза, че аз съм зависим. Наистина съм зависим, но от моите пациенти, тъй като аз съм лекар. Почти всеки ден контактувам с тях и им помагам, това тя не го е усетила. Недостигът на лекарства не е от 6 месеца, а от доста дълъг период от време.

Това каза на брифинг служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, предаде репортер на БГНЕС.

По думите на Меджидиев това е стратегически важно и служебното правителство прави всичко възможно, а щетите, които се нанасят, са точно за хората.

По поръчка на бившия здравен министър Асена Сербезова системата на СЕСПА е променeна въз основа на два сигнала и една жалба, на които е обърнато специално внимание и така се променя формулата.

"В деловодството на МЗ не е изпълнена нито една от останалите препоръки", посочи здравният министър и допълни, че недостатъците, които са констатирани, са липса на контрол и на технологичен инструмент за подаване на информация в СЕСПА.

Освен това използваната софтуерна база от СЕСПА не е лицензирана.

"Ще има санкционирани търговци", съобщи Меджидиев и добави, че са били установени нарушения, в т.ч. неподаване на информация.

Целта на здравното министерство, както и на служебното правителство е тази система да заработи ефективно. "Липсват детски антибиотици, те трябва да бъдат вкарани и да се осъществява контрол за техните доставки и износ", каза още Меджидиев.

Здравният министър обяви, че след брифинга му предстои среща с експерти от Израел за изготвяне на анализа за Националната детска болница.

Ние полагаме максимални усилия да направим допълнителни доставки", подчерта министърът на здравеопазването.

Той уточни, че в момента върви проверка и не може да каже дали от предишното правителство има облагодетелствани, но е категоричен, че ще има наказания със сигурност.

По отношение на липсващите ваксините за бебета, той каза, че просто не са заложени количествата. Попитан за лекарството "Пулмикорт", което се използва за регулярно лечение на астма и къде са отчетени нарушения, министър Меджидиев не отговори и напусна залата./БГНЕС

Тагове: