Меджидиев: Прекратяваме договора с Pfizer-Biontech за доставка на ваксини

България взема позиция за прекратяване на договора с Pfizer-Biontech за доставка на ваксини. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на пресконференция в Министерския съвет (МС), предаде репортер на БГНЕС.

"Или другият вариант е да се спазят желанията на държавите-членки за необходими количества, които да бъдат конкретно заявявани от определена държава за количеството, което й е необходимо, с конкретен срок на годност и плащането да се извършва след заявяването, а не както беше досега – уточняване по брой население на държавата", заяви министър Меджидиев.

Той подчерта, че България е категорична в тази позиция, като уточни, че тя е подкрепена и от полския министър на здравеопазването. "Новината ни от последните един, два дни е, че и други държави-членки на базата на първата реакция на България подкрепиха позицията и се оформят около 6 – 7 държави, които ще заемат една и съща позиция на заседанието в Брюксел", съобщи здравният министър и добави, че страната ни няма нужда от повече ваксини.

"Нашето становище беше, че доставката на ваксини, принудата на държавите да закупуват такива големи количества, които да бъдат съответно унищожавани след това, е изключително безотговорна и не е имиджова нито за България, нито за ЕК, нито за ЕС", отбеляза той.

Меджидиев съобщи още, че за 2022 г. България е унищожила над 2 милиона дози ваксини, "благодарение на това, че преди година и половина е взето решение по брой население да бъдат определяни квотите", вследствие на което са доставяни огромни количества ваксини, чиито срок на годност е изтекъл. "Ние няма да допуснем повече доставка на повече ваксини и заплащане на нови дози", категоричен е той. Здравният министър обяви, че освен Полша, имаме подкрепа, като се очаква и видеоконферентна връзка, от Чехия, Румъния, Литва. Водят се разговори и със Словения и с Хърватия, като очакванията са да се присъединят и други европейски държави.

"Този договор е взет като решение на 5 държави, в което ние не сме участвали, но ние твърдо сме потвърдили и на заседание на борда на ЕК, че не сме съгласни с това нещо. Въпросът е колко се чуваше нашият глас. Този път заставаме много ясно на позиция. Аз бях първият министър, който първи застана на тази позиция и продължаваме да я отстояваме. Радвам се, че този път вече започват да ни чуват", заяви Меджидиев и определи като грешна позицията, че България е малка държава, напротив – България е силна държава и трябва да се мисли за населението, както и да се защитават държавните интереси. /БГНЕС

Тагове: