Меджидиев: Програмата за обучение на медици за HEMS е готова

Уточнихме местата с болници, които могат да осигурят услугата за площадки за кацане. Програмата за обучение на медици за HEMS е готова. Това каза на брифинг служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев, предаде репортер на БГНЕС.

Броят на медицинските специалисти, които ще бъдат обучени, като за начало ще бъдат десет екипа, с общо 20 специалисти.

Планирано е полетите е да започнат през деня.

До края на 2025 г. ще дойдат още 6 хеликоптера, плюс тези, които ще бъдат взети на лизинг, каза още Меджидиев. „Целта ни е и обучението, и площадките, всичко, което се организира, да е на най-високо ниво, за да бъдем подготвени, когато са тук“, отбеляза здравният министър.

Съгласно ПВУ има пет бази за разполагане на вертолети. На този етап това са Долна Митрополия и Враждебна. „В момента ще изграждаме площадки за кацане“, обясни Меджидиев. Той добави, че тепърва ще се уточнява колко ще струва изграждането на една площадка за кацане.

Меджидиев подчерта, че в работната група участват освен Министерство на здравеопазването и Министерство на транспорта, също и Министерство на отбраната, МВР, както и от Министерство на регионалното развитие и Министерство на финансите. След обиколката на страната на лечебните заведения и уточняването на местата с болници, които могат да покрият услугата и изграждането на хеликоптерни площадки за кацане, следва да бъде уточнено дали са подходящи и какви изисквания трябва да има към тях, за да се стартира и обществената поръчка за изграждане на тези площадки. Паралелно с това се уточняват и двата центъра, където ще бъдат хангарите на двата хеликоптера, уточни здравният министър.

Генералният директор на Държавния авиационен оператор Златко Златков съобщи, че съгласно ПВУ има пет фази за разполагане на вертолети и на този етап първите две бази разчита да бъдат във Военновъздушно училище – Долна Митрополия Плевен и в района на летище Враждебна. „На по-късен етап, след подписване на договора с „Леонардо“ и МЗ, ще бъдат освободени финансови средства за изграждане на останалите оперативни бази, така че на този етап това е направено. Другото, което направихме в Министерство на транспорта: вчера започна работа работна група съгласно Закона за обществени поръчки да бъде обявена процедура за наемане на оператор, който е HEMS оператор, и да започне максимално бързо с двата вертолета, разположени на тези две бази – именно Плевен и София“, заяви той.

Медиците ще преминат триседмичен курс на обучение, а екипите на министерствата ще посетят базите, за да установят къде могат да бъдат разположени дежурните медицински екипи към хеликоптерите. Паралелно с това се избира и екипът, който ще управлява този координационен център и ще осъществява връзката с МО, МВР, с тел. 112 и със структурите на Бърза помощ в страната. Министър Меджидиев уточни, че това са задачите, набелязани за следващите две седмици, като изрази надежда, че процедурата, която транспортното министерство започва по поръчка на два лизингови хеликоптера ще протече максимално и без пречки, за да може в най-кратки срокове страната ни да има два хеликоптера – доста преди да бъде получен първият хеликоптер „Леонардо“.

„Ще ни трябват първоначално 10 екипа – по пет на база, които ще включват един лекар и една медицинска сестра“, каза здравният министър и добави, че решението на МЗ и на целия екип е те да бъдат първоначално анестезиолог-реаниматори.

„При тези летателни средства и при кацане, и при излитане трябва да се вземат много бързи решения и трябва да бъде много точно уредено в протокол. Взели сме протоколите на доста европейски страни, които имат голям опит във въздушното спасяване“, обясни още Меджидиев. Той добави, че е важно болниците, на които ще бъдат изградени площадки, да имат всички специалисти, да има неонатология, родилно отделение, неврохирургия и т.н., така че пациентът, когато бъде докаран, да бъде максимално добре обслужен, а не да се налага да бъде транспортиран другаде. /БГНЕС

Тагове: