Меджидиев: Сменяме ръководството на "Александровска болница"

Днес взехме категорично решение, че след този натиск, който вече се вижда, че е политически натиск, сменяме ръководството на "Александровска болница". Това каза пред журналисти служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, предаде репортер на БГНЕС.

Временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на болницата е проф. Атанас Йонков.

БГНЕС припомня, че по-рано одит на Министерството на здравеопазването посочи, че ръководството на УМБАЛ “Александровска” е увеличило задълженията на лечебното заведение с над 24 000 000 лв. само за последната година. За периода 30.06.2021 г. до 31.08.2022 г. ръководството на УМБАЛ “Александровска” ЕАД е допуснало увеличаване на просрочените задължения до размер на 24 250 740 лв. Сумата на просрочията представлява 61,69% от общия размер на задълженията към тази дата и води до много висок риск от изпадане в неплатежоспособност и невъзможност за осъществяване на лечебна дейност.

Натрупаните просрочени задължения към доставчици от последната година – 2021 г. в размер на 23 500 хил. лв. надхвърлят финансовите ресурси на лечебното заведение, които се генерират от дейността му. Това показва докладът на Вътрешния одит на Министерство на здравеопазването във връзка с проверката на действията на органите на управление на дружеството.

Последва и отговор на болницата, в който се казва, че основната част от направените констатации и изведените заключения не отговарят на действителната фактическа обстановка, а официалното им оповестяване преди да е дадено становище от одитираната страна е неправомерно и некоректно. Планът за преструктуриране и финансово стабилизиране на лечебното заведение е разработен във връзка с оптимизиране на дейността на болницата по отношение на изплащането на кредита, т.е. той е предназначен за стартиране след усвояване на средствата по кредита от МЗ, който все още не е отпуснат. Длъжни сме да отбележим също така, че по-голямата част от действията са всъщност вече предприети.

По отношение на текста „Дейността на лечебното заведение е била обект на проверка и от Агенцията за държавна финансова инспекция. При инспекцията е установено незаконно разделяне на обществени поръчки и провеждане на договаряния със строителни фирми за сключване на договори за над 3 млн. лв., без да са били налице законовите предпоставки за това и в нарушение на ЗОП, за което на ръководството на лечебното заведение са съставени актове за установяване на административни нарушения.“

Действително, проверки от страна на АДФИ са извършени. По някои от тях са съставени актове за установяване на административни нарушения. Същите обаче към настоящия момент не са окончателни. Заявени са подробни и конкретни писмени възражения, а евентуално издадените впоследствие наказателни постановления ще бъдат обжалвани, тъй като твърденията на АДФИ, съдържащи се в съставените актове, са напълно неоснователни, заявяват от лечебното заведение. /БГНЕС