Меркел и Орбан: Заедно за годишнината от падането на Желязната завеса

Унгарският премиер Виктор Орбан ще приветства германския канцлер Ангела Меркел в град Шопрон, за да отбележат основен момент при падането на Желязната завеса през 1989 г.

Срещата в понеделник ще ги събере, за да празнуват разрушаването на историческа бариера в Европа, въпросът как трябва да се управляват границите на континента сега обтегна отношенията между двамата лидери през последните години.

Орбан беше остър критик на решението на Меркел през 2015 г. да отвори границата на Германия за тези, които бягат от зоните на конфликти в Близкия Изток.

Двамата политици ще отбележат 30-годишнината от „Паневропейския пикник“ на унгарско-австрийската граница, по време на който поне 600 източно германци преминаха границата и избягаха на свобода на Запад.

Събитията по това време представляват първото масово изселване на източногерманци след построяването на Берлинската стена през 1961 г. и се разглеждат като ключов фактор при падането на самата стена три месеца по-късно.

Възпоменанието ще бъде рядка среща между двамата големите оцелели в европейската политика – Меркел, която е на поста си поста от 2005 г. и Орбан - от 2010 г.

Последната им голяма двустранна среща беше през юли 2018 г., когато Орбан направи първото си посещение в Берлин от три години.

Това беше неловка среща, по време на която техните различия се откроиха и и Меркел обвини Орбан, че не е „хуманен” заради суровата му антимигрантска политика.

- Германия „благодарна“ на Унгария -

Около 10 ч. Местно време днес двамата ще произнесат обръщения преди икуменическата църковна служба в Шопрон.

Очаква се и работен обяд да бъде включен в дневния ред преди съвместната пресконференция около 12:45 часа.

Двамата лидери бяха лично белязани от събитията от 1989 г., но оттогава са поели изключително различни политически пътища.

Възпитанието на Меркел в комунистическа Източна Германия я зарежда с вяра във важността на либералните ценности и в политиката и икономиката на свободния пазар.

За разлика от нея Орбан, който започва кариерата си като млад либерален лидер през 1989 г., вижда събитията през същата година като първа стъпка на държавите от Източна Европа да възстановят своя национален суверенитет.

Меркел заяви по повод посещението си в понеделник, че германците винаги ще бъдат благодарни за „приноса на Унгария за постигането на чудото на германското единство“.

Нейният говорител призна, че „различията в мненията между двамата лидери по въпроси като политиката за бежанците са били добре известни и че те ще се справят с текущите събития в своите дискусии.

Въпреки политическото напрежение между двете, Унгария и Германия се радват на тесни икономически отношения.

Германия е най-големият търговски партньор на Унгария и основен източник на чуждестранни инвестиции, особено чрез мощната немска автомобилна индустрия./АФП, БГНЕС