Министър Радев: Целта ни е през 2034 г. да имаме работещ 7 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Стартирахме процедурата по изготвяне на процедурата за Оценка на въздействие на околната среда за блок 8 на АЕЦ „Козлодуй“. Това заяви министърът на енергетиката Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Министър Радев подчерта, че в момента България продължава политиката на развитие на допълнителни генериращи капацитети и по-конкретно вече имаме устойчиви решения на МС на графика за изграждане на нов 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Енергийният министър се надява, че сътрудничеството между законодателната и изпълнителната власт би трябвало да даде устойчивата рамка едни намерения да не останат на хартия, а да се случат реално.

Нашата цел е да имаме към 2034 г. присъединена към мрежата и функционираща част от новите мощности, по-конкретно блок 7. И с един хоризонт от две до три години, според процедурите, които имаме да извървим и по отношение на блок 8“, каза той. Според него имаме предимството, че разполагаме с площадка, инфраструктура, но и изграждаме и планираме допълнителна инфраструктура за тази нова площадка 2, такава че тя да е подходяща за два блока, а не само за блок 7.

Избраната за момента технология е АР1000 на „Уестингхаус“.

Това е продължение на усилия, които полагаме и на междуправителствено ниво, между правителствата на САЩ и България. Последното решение на МС от днес е решението на подкрепа за съгласуването на текста на междуправителственото споразумение. Съответно вече имам мандат за подписването на това споразумение. Надявам се това да стане в рамките на следващия месец. Всички текстове са съгласувани и уточнени между партньорите“, заяви министър Радев.

Той посочи, че споразумението не се фокусира само върху избора на технологията, но и позволява едно по-широко сътрудничество в обмена на знания, опит и информация, развитие на кадри и допълнителни технологии. „И нещо, което е много важно да развиваме взаимни проекти за преработка и дългосрочно съхранение на високоактивни отпадъци“, подчерта енергийният министър.

Той съобщи, че има вече утвърден работен график, по който се движим. По него сме в процедура на покана на потенциални строителни като партньори на блок 7. „Очакваме до 2 февруари първите апликационни форми, за да успеем да направим съответно една кратка листа с квалифицирани строители. Към тях има определени изисквания за оборот и опит. Ще направим избор на партньор и строител, така че към юни да сме в състояние да оформим споразумение. Нашата цел е до лятото на следващата година да завършим с инженеринг първа фаза и да имаме възможността да се придвижим към приемане на окончателно инвестиционно решение. След това ще възложим производството на оборудването с дълъг срок на производство. Надявам се, че именно това ще са поредицата от стъпки, които да направят този процес необратим и осъществим в сроковете, за които говорим. Проектът е постижим категорично“, подчерта министър Радев.

Той заяви, че се работи много активно по програма за алтернативна преработка извън Русия на отработеното изтощено ядрено гориво от блокове 5 и 6 на АЕЦ „Козлодуй“.

БГНЕС припомня, че България има 50-годишен опит като надежден, предсказуем, сигурен оператор на ядрени мощности. Това не може да се подминава с лека ръка, защото е огромен актив за България, който е свързан с развитието на човешки ресурси, кадри, нормативна уредба и др. Този опит освен всичко друго ни дава възможността да имаме рационален поглед на процесите в сферата на ядрените технологии и какво можем да очакваме като развитие в бъдеще. /БГНЕС