Мицотакис: Гърция е отворена за бизнес

Министър-председателят Кириакос Мицотакис заяви пред канадски телевизионен водещ, че Гърция е отворена за бизнес.


Мицотакис, първият гръцки министър-председател, който посещава Канада от повече от 40 години насам, седна с водещия на предаването "Период на въпроси" на CTV Васи Капелос в Монреал за ексклузивно интервю, излъчено в неделя, по време на посещението си в Канада през уикенда.

Икономистите прогнозират стабилен икономически растеж и охлаждане на инфлацията през следващите години за Гърция след повече от десетилетие на дълбока икономическа криза.

"Гърция прави, според мен, доста впечатляващо икономическо завръщане, оставихме кризата зад гърба си", каза той. "И смятам, че това е добър момент да се обърне внимание и на канадската бизнес общност, че трябва да погледне добре на Гърция и да обмисли разполагането на капитал там".

В интервюто си Мицотакис обсъди и разходите за отбрана - и необходимостта Канада да постигне целта на НАТО за изразходване на два процента от БВП за отбрана - както и продължаващата война в Украйна.

"Разбирам, че винаги има изкушение да не се харчат пари за отбрана, а да се харчат за други приоритети, но в нашия случай никога не сме имали този лукс", каза той. "Винаги сме изразходвали повече от два процента за отбрана".

"Но доколкото това е колективна цел на алианса на НАТО, мисля, че е важно всички страни да постигнат тази цел", добави той.

Мицотакис говори и за търговското споразумение между Канада и Европейския съюз, известно като СЕТА, и за забавянето на ратификацията му - тема, която той заяви, че със сигурност ще обсъди с канадския министър-председател Джъстин Трюдо този уикенд./БГНЕС