Многохилядни протести се проведоха в цяла Сърбия

За девети път от началото на май хиляди хора излязоха по улиците на Белград и други градове в Сърбия, за да изразят недоволството си от нарастването на насилието, особено след двете масови убийства на територията на столицата само за два дни, при които загинаха 18 души, предимно деца и младежи, съобщи Би Би Си.

След като се събраха пред Скупщината на Сърбия в столицата, демонстрантите, водени от част от опозицията, се отправиха към сградата на телевизия "Пинк".

На протестите под мотото "Сърбия срещу насилието" опозицията настоява за промени в правителството и по-решителни действия на държавните органи за решаване на най-големите социални проблеми, преди всичко насилието в обществото.

Телевизия „Пинк“ е една от медиите, обвинени от опозицията и участниците в протеста, че злоупотребява с националния ефир и насърчава насилието в информационно-развлекателната си програма.

Едно от исканията на протеста е отнемането на националния ефир на тази телевизия, както и закриването на популярните риалити предавания, които произвежда.

Когато демонстрантите стигнаха до „Пинк“, бяха посрещнати от голямо сръбско знаме, покриващо сградата на телевизията. Пред самата сграда имаше десетки частни охранители.

В същото време хората се събраха и на протести в по-малките градове. Днес протестиращите в Зренянин блокираха изхода и входа на града, имаше и шествие в Лесковац след проливния дъжд, имаше и протестни шествия в Кралево, Крагуевац, Шабац, Ягодина , докато в Ниш поради лошо време то беше отложено.

Вучич покани опозицията на разговор, но тя отказа. Сръбският президент намекна за провеждане на извънредни парламентарни избори до края на годината.

Опозицията засега не е съгласна с изборите и настоява преди всичко за изпълнение на всички искания на протеста, което Вучич категорично отказва.

Вучич и неговата партия Сръбска прогресивна партия са на власт от 2012 г. и държат всички лостове на властта в свои ръце.

Това са най-масовите демонстрации срещу Вучич и неговото правителство досега. /БГНЕС