Мобилна станция вече следи качеството на въздуха в София

Започнаха 72-часови теста на първата мобилна автоматична измервателна станция за качеството на атмосферния въздух, закупена от Столичната община. Това обяви зам.-кметът по екология Десислава Билева при представянето на станцията, предаде репортер на БГНЕС.

В момента стацията работи в кв. "Павлово", а след приключването на тестовете там, ще бъдат направени още едни в Панчарево, след което станцията ще бъде въведена в експлоатация и позиционирана в "Красна поляна".

"Станцията е закупена със средства на Столична община. Отговаря на всички европейски стандарти и по този начин, ние гарантираме допълнителна информация, която ще дава данни в реално време. На всеки 5 секунди те се събират на сървър и ще бъдат достъпни за гражданите чрез сайта на общината. По този начин допълваме инструментариума, който имаме за измерване показателите за качеството на атмосферния въздух“, обясни Билева и добави, че станцията е аналогична на тези, с които работи Изпълнителната агенция по околна среда. Тя добави, че предимството на съоръжението е, че може да се ползва във всякакви случаи, например при пожари и при сигнали от граждани.

На въпрос на БГНЕС зам.-кметът обясни, че мобилната станция ще работи непрекъснато като по програма ще бъде поставяна на различни места в града.

„Втора поредна година средно-годишната норма, която е 40 микрограма, е в рамките на допустимото. Това показва, че мерките, които прилага Столичната община доказват, че те работят активно. Все още проблем остава средно денонощната норма, която е 50 микрограма, при която в последните години има значително подобряване. Допустимата норма е 35 превишения в годината, миналата година имаме над 39, но това са предварителни данни“, отчете тя.

Наред с тези мерки се работи и върху въвеждане на нискоемисионни зони, които се очаква да станат факт през следващия отоплителен сезон. В тази посока, също от тази година се очаква да бъдат въведени и екостикери от 1 до 5-та категория, които показват колко цапат автомобилите и ще се поставят след преминаване на годишен технически преглед. Това се постига и с подмяна на автомобилите с електрически, като два такива са закупени за „Паркове и градини“ и се работи върху премахването на т.нар. „кални точки“ в районите.

Десислава Билева добави, че нито една от мерките няма как да сработи без контрол, извършван от Столичния инспекторат. По думите на директора му Веска Георгиева замърсяването според сезона идва от различни източници, като през този период от годината едни от големите замърсители са строителните обекти.

„Санкцията да юридическо лице, строителен обект е до 20 000 лв. Санкциите трябва да бъдат възпиращи, затова в много от случаите, почти в 90% от тях са 20 000 лв.“, обясни тя.

От думите ѝ стана ясно, че миналата година са наложени 60 акта. „Тази година, тъй като няма зимна обстановка и строителството кипи с пълна пара, имаме 288 проверки на строителни обекти и са съставени 7 акта“, заяви Георгиева и увери, че контролът рано или късно ще достигне до всеки нарушител.

На въпрос на БГНЕС кога Столичният общински съвет ще приеме промяната на Министерския съвет, излезлите от употреба автомобили, а именно те да се стикират след 3 месеца от изтичането на ГТП, а не след два както е сега, тя каза, че това ще стане факт до три месеца.

„В момента се разглежда доклад, който касае изменението и на нашата Наредба за излезлите от употреба автомобили и редът и начинът, по който това да става“, заяви Билева. /БГНЕС