Молдова и „Газпром” договориха 5-годишно споразумение

Молдова и руският държавен енергиен гигант „Газпром” се споразумяха да удължат с пет години договора за доставка на газ за бившата съветска република след остър спор за цената. "Страните постигнаха споразумение за формулата за цената, за одита на дълга на Молдовагаз и за последващ диалог за погасяване", става ясно от съобщение на говорителя на молдовското МВнР Даниел Вод.

Преговорите между молдовската делегация и "Газпром" се водиха в Санкт Петербург. Страните се споразумяха за формулата за изчисляване на цената, както и за одита на дълга, натрупан от Молдовагаз, Доставката на газ ще започне на 1 ноември, съобщи АФП.

От есента Молдова изпитва остър недостиг на газ, тъй като договорът с „Газпром” изтече в края на септември, припомня БГНЕС. Част от енергийната система премина на мазут от държавния резерв, а в страната бе въведено извънредно положение. Правителството започна да търси алтернативен доставчик на газ. Междувременно в момента, когато температурите през нощта падат до отрицателни стойности, се отоплява едва 25% от жилищния фонд, като положението в обществените институции и училищата не е много по-различно. Властите призоваха потребителите към строги икономии. Правителството задължи доставчиците на онлайн услуги и информация да премахнат фалшивите съобщения за заплаха за националната сигурност заради липсата на газ и започна да търси алтернативни източници на енергоносители.

Ръководството на Молдова се обърна към властите на Германия с молба да съдейства в ситуацията с газовата криза, а от германското външно министерство потвърдиха, че правителството на Германия наистина е в контакт „на всички нива с Молдова относно краткосрочните и средносрочните възможности за оказване на подкрепа” за доставка на синьо гориво.

Междувременно върховният представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел заяви, че компания „Газпром” оказва натиск върху Молдова относно доставките на газ.

„Съгласни сме с премиера относно необходимостта да се укрепи устойчивостта на страната в случай на какъвто и да е опит енергията да бъде използвана като геополитическо оръжие”, каза Борел след заседанието на Съвета по асоцииране ЕС – Молдова.

Европейският съюз ще помогне на Молдова да преодолее кризата. Първата стъпка е подкрепа от 60 млн. евро за бюджета на страната. /БГНЕС

Санкт Петербург / Русия