Моравецки: Полша повече няма да въоръжава Украйна

Полша повече няма да въоръжава Украйна, за да се съсредоточи върху собствената си отбрана, каза полският премиер в сряда, няколко часа след като Варшава привика посланика на Киев на фона на спор за износа на зърно, предаде АФП. „Вече не даваме оръжия на Украйна, защото сега въоръжаваме Полша с по-модерни оръжия“, каза Матеуш Моравецки в отговор на въпрос на репортер дали Варшава ще продължи да подкрепя Киев въпреки разногласията за зърнения износ.


Полша е една от най-верните поддръжнички на Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. и е един от основните доставчици на оръжия за Киев. Страната прие и около 1 млн. украински бежанци, които се възползваха от различни видове държавна помощ. Напрежението между Варшава и Киев, предизвикано от забраната на Полша за внос на украинско зърно, за да защити интересите на своите фермери, се засили през последните дни.

Транзитен маршрут на ЕС

Нахлуването на Русия в Украйна затвори черноморските морски пътища, използвани преди войната, в резултат на което ЕС се превърна в основен транзитен маршрут и дестинация за износ на украинско зърно. През май ЕС се съгласи да ограничи вноса в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, опитвайки се да защити фермерите там, които обвиняват вноса за спада на цените на местните пазари. Мерките позволиха продуктите да продължат да преминават транзитно през петте страни, но спряха продажбата им на местния пазар. Но в петък Европейската комисия заяви, че прекратява забраната за внос с аргумента, че "са изчезнали изкривяванията на пазара в петте държави-членки, граничещи с Украйна". Полша, Унгария и Словакия веднага обявиха, че ще се противопоставят на този ход.

Въпросът е особено чувствителен в Полша, където следващия месец се провеждат избори. Настоящото популистко дясно правителство на партията "Право и справедливост" има силна подкрепа в земеделските райони. „Ние бяхме първите, които направиха много за Украйна и затова очакваме те да разберат нашите интереси“, каза Моравецки в сряда пред Polsat News. „Разбира се, че уважаваме всичките им проблеми, но за нас най-важен е интересът на нашите фермери.

Киев отговори на предупрежденията на Полша, Унгария и Словакия, като обяви, че ще подаде жалба до Световната търговска организация (СТО). Моравецки предупреди по-рано в сряда, че ще разшири списъка на украинските продукти, забранени за внос, ако Киев ескалира спора за зърното. В изявление на външното министерство се казва, че „оказването на натиск върху Полша в многостранни форуми или изпращането на жалби до международни съдилища не са подходящи методи за разрешаване на различията между нашите страни“. Киев отговори с призив към Полша да "остави емоциите настрана", след като извика своя посланик, призовавайки Варшава да приеме "конструктивен" подход в спора. /БГНЕС